SÜMEYRA DENİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sivas ziyareti sonrası basın toplantısı yapan Vali Davut Gül Cumhurbaşkanı’nın Sivas temaslarını değerlendirdi. Gül, “Cumhurbaşkanımız 10 Aralıkta Sivas’ımızı ziyaret etti. AK Parti İl Başkanlığının seçimini yaptı. Daha sonrasında stadyumun olduğu alanda toplu açılış törenine katıldı. Biliyorsunuz 821 milyon liralık 53 tesisi hizmete aldı” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın 3 saate yakın Valilik ziyaretinin ardından, 1999 yılında üçüz çocuklarına Recep, Tayyip ve Erdoğan adını koyan aile ile bir araya geldiğini vurgulayan Gül: “Sivaslılara Cumhurbaşkanımızı karşılamada ve uğurlama da gösterdikleri ilgi ve güler yüzden dolayı teşekkür ederim” dedi.

Gazetecilerin Hızlı trenin gecikmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Tren hattında gecikmeye yol açanlardan hesabını bizzat soracağım’ sözlerinin muhatabı kimdi? sorusu üzerine Vali Gül , “Konunun muhataplarını Cumhurbaşkanımız açıklamadı, ama orda hızlı trenin zamanında gelmemesinin birkaç sebebi var. Ankara - Sivas arasında tek bir yüklenici firma yok. Birden fazla firma var. Bu firmalardan bir tanesi işini aksattığında dolayısıyla orada zaman anlamında bir gecikme olmuş oluyor. Üst yapı ihalesi gecikmeli olarak yapıldı. Dolayısıyla gecikme yaşandı. Cumhurbaşkanımızın hedefinde ki isim kim onu bilmiyorum ama aksiliğe neden olan müteahhitler” ifadelerine yer verdi.

Bir kişi suçludur demenin çok doğru olmadığını belirten Gül,  “Biz suçlu aramaktan ziyade Sivas’a gelmesi planlanan hızlı tren hattının biran evvel tamamlanması için mücadele edelim. Cumhurbaşkanının Sivas’ın hızlı tren gecikmesin geciktirenlerden de hesap sorarım demesi bürokratın da, müteahhittin de, siyasetçisinin de hızlanmasına vesile olacak. Hızlı tren hattının yapımında 2 vardiya mı çalışırlar, 3 vardiya mı çalışırlar veya inşaatta 105 kişi mi çalışır bilemeyiz. Yükleniciler inşaatın hızlandırılması için ona göre ekibini kurar ve Cumhurbaşkanımızın bu talimatını yerine getirmiş olur. Biz Sivaslılar olarak Sivas Valisi olarak buradan bunu çıkarttık” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil konusunda ki soruları da yanıtlayan Gül, Cumhurbaşkanına bu talebi daha önceden ilettiklerini belirterek,  “Yerli otomobil biliyorsunuz bir kamu yatırımı değil. Hızlı tren, kamu yatırımı devletin bir irade koyma karşılığı var. Ama diğeri özel sektör yatırımı. Yani buraya nasıl bir tekstil, nasıl bir mobilya, nasıl bir işte kimya sanayi hangi şartlarda gelip yatırım yapıyorsa ya da yapacaksa yerli otomobilde o şartlarda yapılır” ifadelerini kullandı.