SÜMEYRA DENİZ

Güney duvarına bitişik bahçesi içerisinde 5 adet mezar bulunan tarihi Aliağa Camisi 1991 yılında tescillendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde olan cami günümüze kadar bir kez onarım geçirdi.

2005 yılında ki yapılan onarım ve çevre düzenlemesinin ardından 2017 yılında ikinci kez tadilata alındı. Onarım sebebi ise edinilen bilgiye göre Caminin alttan su alması ve camii içerisinde rutubete neden olması.

CAMİNİN AYRINTILI TANIMI

Sivas Merkez Sularbaşı Mahallesi´nde bulunan Aliağa Camii  Behrampaşa´nın oğlu  Mustafa Bey tarafından1580 yılında kesme taştan yaptırılmıştır. Kubbeli bir camidir. Aliağa Camii güney duvarına bitişik küçük bahçe içinde beş mezarın bir haziresi bulunmaktadır. Aliağa Camii´nin haziresinde caminin banisi Hacı Mustafa Bey ve oğlu Ebubekir ve bunlardan başka tefsiri Mehmet Efendi ile İsmail Sefa merhum medfundur. Bu camiinin güney yönünde bulunan haziresinde 1111 (1699) senesinde vefat eden müfessir Mehmet Efendi medfundur. Tefsirî Mehmet Efendi diye bilinen bu zat aslen Anteplidir. İstanbul´da Kütüphane-i Umumî´de 1243 (1827) senesinde kopya edilmiş Tıbyân Tefsiri´nin girişinde kendisinin Antep´te doğarak oranın sonra da Sivas´ın ulemasından kırk sene öğrenim gördüğünü, tefsirle Kesret-i iştigaline binaen padişahın yazılı emri ile İstanbul´dan davet alıp Şeyhülislam Minkârî-zade Yahya Efendi delaletiyle huzura kabul olunup müsait zamanlarda tefsir, takrir ve padişah´ın emriyle Tıbyan Tefsiri´ni iki cilt olarak Türkçe´ye tercüme ettiğini ve bu tercümelerden birini Padişah Avcı Sultan Mehmed´e verip diğerini vakfettiğini yazar.