SEYİT ÖMER YILDIZ

Oldukça kıymetli bir baharat türü olan safran sağlık açısından bir çok faydayı beraberinde getirirken kilosu ise aktarlarda 40 bin liradan satılıyor. Bu baharatı almak isteyenler ise sadece gramla alabiliyor.

Yüzyıllar boyunca Anadolu'da ilaç olarak kullanılan, mutfakların vazgeçilmez baharatı safran, yüksek tansiyondan solunum sistemi şikâyetlerine ve alzheimer'a kadar birçok hastalığa karşı kullanılmaya devam ediyor. Sivas'ta pek fazla bilinmeyen safran'ın kilosuysa, duyanların dudağını uçuklatıyor.

Safran, halk arasında zerdeçalla karıştırılsada  tamamen farklı bir bitki türevi olup tarihsel bir geçmişe sahiptir. Safran birçok rahatsızlığa iyi gelen, Güneybatı Asya'da yetişen Crocus Sativus bitkisinden elde edilen bir baharattır. Bu nedenle dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir. Her safran bitkisinde maksimum dört çiçek bulunur ve her çiçek üç koyu kırmızı tepeciğe sahiptir. Hasatta elle toplanan safranın yaprakları kurutulur. Safran elde etmek için bitki yumruları kullanılır.

Safran, yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Sıradışı tadı ve yemeklere kattığı sarı renk nedeniyle safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas mutfaklarında yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye safran ihtiyacını şimdilik İspanya ve İran'dan karşılıyor. Safran; halk arasında sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak da kullanılan Safranın kilosu, Sivas'ta 40 bin liradan satılıyor.