MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Apdulkadir Hastaoğlu, Zahiri ürünlerin analizini yaptıkları laboratuvarlarını geliştirdiklerini kısa süre içerisinde bal, süt ve et gibi ürünlerin rahat bir şekilde analizlerini yaparak üyelerine hizmet vereceklerini söyledi.

Sivas’ın bal ve et üretimde ön planda olduğunu hatırlatan Başkan Hastaoğlu, “Toptancılar sitesinde 400 metrekarelik bir alanda et ürünleri, bal ve süt ürünlerinde rahatlıkla analiz yapabileceğiz. Analizleri yapmak üzere makine almak için ihaleye çıktık. Makineler teslim edilip kurulduktan sonra hizmet vermeye başlayacağız. İnsanlar artık analiz yaptırmak için Samsun ve Bursa gibi illere ürünlerini göndermek veya gitmek zorunda kalmayacak” dedi.

Yapılan analizlerin ardından üreticilere belge vermek için akredite olacaklarını aktaran Hastaoğlu, “Hububat ürünlerinin analize konusunda akreditemiz var. Ancak Et, süt ve bal analizleri yapmak içinde akredite olmamız lazım. Akredite olduğumuzda analiz yaptığımız ürünlere ilişkin hazırlanan evrak Türkiye’nin her tarafında geçerli olacak. Süreç başladı. İnşallah en kısa zamanda bu konuda da akredite olacağız. Bu hizmetimiz üyelerimiz için oldukça faydalı oldu. Kar amacı gütmediğimiz için analizler çok cüzi bir miktar karşılığında yapılacak. Bizim tek amacımız üyelerimize hizmet vermek” ifadelerini kullandı.

Çiftçilere yönelikte toprak analizleri de yapacaklarını ancak Cumhuriyet Üniversitesinin toprak analizi konusunda çalışma yaparak tamamladığını hatırlatan Hastaoğlu, “Üniversitemiz toprak analizi yapınca biz ek bir masraf yapmak istemedik. Bu nedenle diğer alanlarda hizmet vermek istedik. Bu konuda bir eksikliğimi vardı. Bu eksikliği Üniversitemiz giderdi. Çiftçiler toprak analizlerini yaptırarak toprak da bulunan besin maddesi miktarlarını tespit ettirebiliyor. Bu sayede topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrelerin cinsi ve miktarı ortaya çıkıyor. Tahlillerin ardından ortaya çıkan sonuçlara göre çiftçiler planlama yapıyor” şeklinde konuştu.