SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan ve Tarihi Taşhan’ın bir zamanlar hemen arkasında bulunan Vakıflar İş Hanı’na çürük raporunun verilmesinin ardından yeni bir proje tasarlanarak yıkımı gerçekleştirilen iş hanına ilişkin bir türlü ortak proje geliştirilemedi. 2017 yılında yıkılan ve o tarihten bugüne kadar da proje anlaşmazlıklarının sürdüğü alanın biran evvel kente kazandırılması bekleniyor. Yıkıma başlanmadan önce 9 kat müsaadesi verilen alan bina yıkıldıktan sonra 6 kat müsaade verilmişti. Sivas Belediyesi ve Valilik projeyi onaylamayınca konu yargıya taşınmıştı.

ŞEHRİN ORTASINDA “LEKE GİBİ” BİR ALAN

Sivas’ta şehir merkezinde ve insan sirkülasyonunun en fazla olduğu yerlerden birisi olan Atatürk caddesi üzerinde ki eski Vakıflar İşhanı’nın etrafı çevrilerek yıkımdan sonra kaldığı hali ile molozlarla birlikte son yıllarda öylece beklemeye devam ederken her yeri tarih kokan ve açık hava müzesi şeklinde ki Sivas için bu bölge adeta bir “leke” gibi varlığını sürdürüyor.

ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI

Vakıflar İş Hanı yıkıldıktan sonra da bir dönem çalışmaların başlayacağı tarihlerle ilgili açıklamalar yapılırken, bugün ilgili hiçbir makamdan ses çıkmıyor. İşhanının bulunduğu alanın etrafı çevrildi ancak bölgeye çöpler atılmaya başlandı. Alan giderek kirlenmeye devam ederken özellikle rüzgarlı havalarda da alandan çıkan tozlar hem insan sağlığına zarar verirken hemde çevre esnafların sık sık şikayetine neden oluyor.

EN AZINDAN GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Vakıflar İş Hanı’nın yıkıldığı 2017 yılından itibaren bölgede hiç bir çalışma olmazken en azından projenin yapımına başlanacağı zamana kadarda hem görsel olarak hem de sağlık açısından bir çalışmanın geç kalınmadan yapılması gerekiyor. Hiç bir şey yapılamasa dahi bölgenin temizlenerek en azından kaldırıma dahil edilmesi yada yeşil alana geçiçi olarak çevrilmesi her açıdan daha iyi olabilecektir.