SEYİT ÖMER YILDIZ

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, korona virüste normalleşme sürecine girildiğini, İl pandemi kurulu tarafından alınan bazı kararların ve bağlı kurumların tutumları sebebiyle küçük esnafların artık iş yerlerini kapatma noktasına geldiğini söyledi.

Vatandaşlara büyük marketler zinciri yerine küçük esnaflardan alış veriş yapmaları noktasında çağrıda bulunan Başkan Akgül; “ Şimdi korona virüs sürecinde geldiğimiz noktada normalleşmeye başladık ancak bazı illerimizde mesela külahta dondurma satışı serbest iken Sivas’ta yasak, kaldı ki bizler Türkiye’de hem vatandaş olarak hem de esnaflar olarak gerekli tedbirleri alarak en özenli şekilde hareket eden bir vilayetiz. İl pandemi kurulunda alınan bu tür kararlar yanlış olduğunu ve esnafımıza zarar verdiğini söylemek istiyorum”dedi.

CEZAİ İŞLEMLER ÇÖZÜM DEĞİL

Yaşanan bu süreçte esnaflara cezalar da yazıldığının altını çizen Akgül; “ Bu konuda Vali Salih Ayhan’ın ilgili kurum müdürlerine gerekli talimatları vermesi konusunda bir ricamız var. Çünkü cezai işlemler çözüm değil. Esnaflarımız zaten ellerinden gelen çaba ve gayretin fazlasını gösteriyorlar eksik kalan yerlerde de hemen ceza kesmek değil en azından yapıcı şekilde ekiplerin uyarmalarını talep ediyoruz. Ekonomik anlamda zaten dar bir boğazın içerisinde olan esnaflara birde gereksiz şekilde kesilen cezalar durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokmaktadır” ifadelerini kullandı.

ESNAFLAR BORÇ İÇİNDE İŞYERLERİNİ KAPATMAK ÜZERELER

Başkan Akgül ayrıca; “Malum esnaflarımız uzun süredir iş yerlerini kapalı tutuyorlar. Elektrik, su, doğalgaz, iş yeri kirası gibi birçok borçları birikti. Şimdi gelinen noktada yayımlanan genelgeler üzerinden Sivas’ta da aynı şekilde yaptırımlar uygulanırsa bunu esnafımız kaldıramaz. Biz birçok il veya büyük şehire oranla bu salgına karşı her türlü önlemi almış bir memleketiz üst seviyede bir hassasiyet gösterdik ama şimdi diğer birçok illerde serbest olan durumların Sivas gibi Anadolu’nun merkezinde olan bir şehirde yasak olması esnaflarımızı ciddi anlamda zora sokmaktadır. Şöyle bir örnek vermek istiyorum ; Külahta dondurma satışı yasak sebebi de vatandaşın maskesini çıkaracak olmasıymış ama şuan cafeler restoranlar açık orada insanlar maske ile mi çay içiyorlar?” Bence bunlara yeniden bir düzenle getirilmesi gerek. Bu anlamda Vali Salih Ayhan’ın bizlerin sesini duyacağını, esnaflarımızında yaşadığı sıkıntıları göreceğine inanıyor ve kısa zaman içerisinde bir çözüm bulacağına inanıyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.