MEHMET TIRPAN

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, her yıl 13-19 Eylül tarihleri arasından çeşitli etkinliklerle kutlanan Ahilik Haftasının önemine değinerek Ahiliğin, Anadolu’da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin mayasını olduğunu söyledi.

Anadolu Ahiliğinin kurucusunun Ahi Evran olduğunu hatırlatan Başkan Akgül, “Ahilik Teşkilâtı Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Ahilik sistemi ile Anadolu’ya göç eden Türkmenlere hem aş hem iş verilmiştir. O dönemde Anadolu’ya gelen insanlara iyi bir Müslüman olmaları aşılanmıştır. İnsanlara hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalışmanın önemi anlatılmıştır. Bu nedenle hep ahi olalım Ahi kalalım.” dedi.

Ahiliğin asıl gayesinin insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak ve “Âleme nizâm vermek” olarak belirlendiğini vurgulayan Başkan Akgül, “Ahiliğin özünde “hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış” Hadis-i Şerifi esas alınmıştır. Ahilik özüne “Eşref –i Mahlûkat” olan insanı yerleştirerek, “Hakka hizmet, halka hizmet” anlayışıyla hem dünyevi, hem de uhrevi bir sistem oluşturmuştur. Ahiler, “dünyayı bir imtihan yeri” olarak kabul etmişler, bu sebeple hayatın bütün alanları ile ilgili ihtiyaca göre yeni sistemler oluşturmuşlardır. Ahilik Selçuklu ve Osmanlı iktisadi sisteminin özünü oluşturmuştur. Bu iktisadi anlayışın temelinde çalışmak, üretmek, kalite, emeğe saygı, dayanışma, helâl kazanç, helâl lokma, yardımlaşma, israftan kaçınma… gibi islâmi kurallar vardır. Ahiler bu alanda da inançlarını hayata geçirmişlerdir. Ahiler ihtiyaçlarından fazlasını ihtiyacı olana dağıtmışlardır. Onlar kârda değil, hayırda yarışmışlardır.Ahiler toplumda denge unsuru olmuşlardır. Kurdukları vakıflarla hayatı ilgilendiren bütün alanlarda faaliyette bulunmuşlardır. Fakirleri, garipleri, kimsesizleri, savaşa gidenlerin ailelerini, işinde zarar edenleri, misafirleri, yolcuları korumuşlar, onlara yardım etmişlerdir. Kısacası ahiler kimsesizlerin kimsesi olmuşlardır” ifadelerini kullandı.