Gerekli şartları sağlamadığı gerekçesiyle kapatılan Kangal Termik Santralle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Sivas’ta yıllardır Afrika tipi madencilik yapılıyordu. Fabrikadan çıkan küller çevreyi oldukça fazla kirletiyordu. Şimdi bacalara filtre takılmadığı için santral müdürlendi. Bu şirketlere gerekli denetimler neden zamanında yapılmadı? 2020 yılına kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere düne kadar neden bir yaptırım uygulanmadı?” dedi.

MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Baca filtresi yükümlüğünü yerine getirmeyen Kangal Termik Santrali kapatıldığını söyledi.

Kangal Termik Santralin temelinin 1979 yılında Bülent Ecevit’in attığının altını çizen Karasu, “Kangal Termik Santralin ve diğer santrallerin AKP tarafından özelleştirilmesine hep karşı durmuştuk. Bugün üzülerek görüyoruz ki tarih bizleri yine haklı çıkardı. 2013 yılının Şubat ayında satılan ve o tarihten bu yana denetlenmeyen Kangal Termik Santrali mühürlendi” dedi.

Türkiye’de Afrika tipi madencilik yapıldığını savunan Karasu, “Termik Santralinin 3 bacasının iki bacasında filtre yoktu. Diğer filtreli baca ise zaten çalıştırılmıyordu. Sorumluklarını yerine getirmeyen, halkın sağlığını, doğanın dengesini değil de kasalarını düşünen yandaş şirketler, daha fazla kar etmek adına, çevresel yükümlülüklerini yerine getirmeyip havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirliyorlardı. Her fırsatta enerji şirketlerini koruyan AKP iktidarı bugün yine vatandaşlarımızı mağdur etmiş, santralların bacalarına filtre takma yükümlülüklerini yerine getirmediklerini bilmesine rağmen yurttaşlarımızın yaşaması muhtemel mağduriyetleri öngörmemiş, bunun önüne geçmek için gerekli tedbirleri almamıştır. Yaşanılan enerji sorununun mimarı AKP ve Saray'dır. Biz hiçbir zaman yer altı kaynağımızın çıkarılmasına karşı değiliz. Tabiki yer altı zenginliklerimizin ülke ekonomisine kazandırılması gerekiyor. Sömürgecilerin gelipte doğayı yok ettiği, insan hayatını ve çevreyi yok ettiği bir madenciliğe karşıyız. Ama şartlar yerine getirilir doğaya ve çevreye saygılı olunur ortada hiç bir sıkıntı olmaz yer altı zenginliklerimiz değerlendirilir. Biz buna karşı değiliz. Sivas meden şehri biz bunu biliyoruz ancak doğa ve insan hayatını dikkate almalıyız. Bu şirketlere gerekli denetimler neden zamanında yapılmadı? 2020 yılına kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere düne kadar neden bir yaptırım uygulanmadı?  Enerji şirketleri kimlere güvenerek baca filtresi yükümlülüğünü yerine getirmedi?” şeklinde konuştu.