MELDA GENEŞ

Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül -18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Cumhuriyet tarihimizde çok önemli ve müstesna bir yer tutuyor.

Şehir merkezinde bulunan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesinde Kurban bayramı sonrası tekrar yoğunluk yaşanıyor.  Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, gün boyu ziyaretçiler ile dolup taşıyor.

Tur şirketleri tarafından organize edilerek kafile halinde Sivas’a gelen yerli turistlere rehberler eşliğinde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi gezdirildi. Rehber öğretmen tarafından vatandaşlara, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına üç buçuk ay süre ile resmi karargah olarak tahsis edilen tarihi binanın önemi, Sivas Kongresi içtimalarının burada yapıldığı, Anadolu’daki Milli Mücadele hareketinin teşkilatlandırılarak millet iradesinin her türlü baskının, kişi ve zümre idaresinin üstünde olduğunun bütün dünyaya ispatlanması ve Cumhuriyet yönetiminin temellerinin burada atılmış olması ile tarihi bir hüviyet kazanıldığı, Sivas Kongresine 19 vilayeti temsilen 32 üye katıldığı anlatıldı.

Pür dikkat turizm rehberini dinleyen vatandaşlar, manda ve himayenin kesin bir dille red edildiği tarihi müzede Cumhuriyetin nasıl ve ne şartlarda kurulduğunu yerinde görmenin mutluluğunu yaşadılar.

Adete geçmişi tarihi müzede yaşayan vatandaşlara daha sonra, Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliyenin bir müddet karargah olarak kullandıkları ve o tarihlerde Sultani olan müsamere salonu, Tarihi Kongre Salonu ve Atatürk'e ait çalışma ve dinlenme odası, kongre öncesindeki olayların, Mustafa Kemal Atatürk'ün kongre hazırlığı ile ilgili tamimlerinin ve bildirilerinin sergilendiği salon; o zaman ki muharebenin temelini oluşturan telgraf odası; Sivas Kongresi ile ilgili tutanakların yer aldığı salon; merkezi Sivas'ta kurulmuş olan Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyetine ait bildirileri ve haberleri içeren belgeler ile İrade-i Milliye Gazetesinin basıldığı salon gezdirildi.

Adete tarih kokan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesini gezmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, mutlaka herkesin Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’a gelmelerinin şart olduğunu dile getirdiler.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının nasıl ve ne şartlarda cumhuriyeti kurduklarını öğrenmek isteyen tüm vatandaşların, tarihini Sivas’ta bulunan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesini gezerek öğrenmelerini tavsiye eden vatandaşlar, hem duygulandıklarını hem de tarihleri ile gururlandıklarını anlattılar.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesinin her bir taşının tarih koktuğunu bunun ilelebet kıymetinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, kanla alınan bu toprakların yine ancak kanla alınabileceğini herkesin çok iyi bilmesi gerektiğini ifade ettiler.