Mehmet TIRPAN

Türkiye’nin gündemini meşgul eden cam filmi konusuna açıklık getirildi. Bazı vatandaşların bu konuda mağdur olmasının ardından devreye giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışma başlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, cam filmi ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapıldığını, cam filminde Emniyetin görüntü olabileceği bir limit ile kriter getireceklerini, kriteri aşanların yasağa takılacağını, kriterin altında kalanlara ise cezai işlem uygulanmayacağını söyledi.

1 ve 2 numaralı açık renkli cam filmlerinin kullanılabilmesi noktasında çalışmalar yapıldığını aktaran Bakan Özlü: “İç İşleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve bizim Bakanlığın uzmanları bir araya gelecekler. Cam filminde emniyetin görüntü olabileceği bir limit ile kriter getireceğiz. O kriteri aşanlar yasağa takılacak, o kriterin altında kalanlar serbest olacak. Teknik bir çalışma yapacağız, müştereken karar vereceğiz” dedi.

YASAK KALKIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Cam filmi yasağı kalkıyor. Belli bir standart getiriliyor. Ön, arka, yan camlarda ne kadar olacak, kimler üretebilir… Her şeyin yukarıdan aşağı standardize edildiği bir süreci arz edeceğiz1 dedi.

Cezaları 8-10 gündür tamamen kestiklerini aktaran Soylu: “Bu konu aydınlığa kavuşana kadar bir tane dahi ceza kesilmeyecek bu konuda talimat verdim. Ancak 1997 yılında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63'ncü maddesinde, cam filmlerinin, cam renklendirmelerinin yasaklandığına yönelik bir madde var. Bu madde, bugüne kadar yürürlükte. 20 yıldır da bu devam ediyor, bu yasak devam ediyor. Bu yasak hiç kalkmadı. Mevcut imal edilen araçların AB regülasyonu içinde uygunlukları söz konusu. 26 Ekim 2016 tarihinde bakanlık buna uygun bir uyarlama yaptı. Dedi ki araç imalinde, montajında camların renklendirilmesi konusunda bir takım standartlar getiriyoruz. Ama bunun yürürlüğünü 1 yıl sonra getiriyoruz. Ama aynı zamanda karayolları kanunundaki süreç de devam ediyor” ifadelerini kullandı.