SÜMEYRA DENİZ

İsrail askerlerinin, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria'da cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdığı sıralarda Sivas’ta da Kudüs için eylem yapılıyordu.

Sivas’ta Cuma namazı sonrası Kent Meydanında yaklaşık bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen eyleme Ak Parti Milletvekilleri Selim Dursun ve Habip Soluk. Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, İHH, Memur- Sen, Erbakan Vakfı, Ak Parti Kadın Kolları ve 76 Sivil Toplum Kuruluşu destek verdi.

Yapılan protestoda konuşan Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, “ Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızıçizgisidir. Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır “dedi.

Konuşmaların sürekli sloganlarla bölündüğü eylemde söz alan İHH Sivas Şube Başkanı Ahmet Çakmak, “ Kudüs Filistin’in başkentidir ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı İsrail’in bütün Filistin’i başkenti Kudüs dahil işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır. 1995’te  ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin’e ve İslam dünyasına karşı Filistin’i tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. Yıldönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değildir Siyonizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir.” dedi.

Eylemde konuşma yapan Sivas Memur-Sen İl Temsilcisi Efe Zileli; “ Kudüs savaşın değil barışın şehridir. Kudüs insanlığın ortak mirasıdır. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Amerikan büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına yönelik kararını hayata geçirmeyi amaçlayan ABD ve başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır” ifadelerine yer verdi.