SEYİT ÖMER YILDIZ

Akdeğirmen Mahallesinde 90 yıllık kilim dokuma tezgahı ile Sivas’ta kilim dokumacılığının son temsilcisi olan TacettinToparlak mesleğinin yok olmasından dertli. Toparlak, 40 yıla yakın süredir kilim dokuma işiyle uğraştığını ancak birçok sanat gibi kendi sanatınında günümüz ürünlerine yenik düştüğünü söyleyerek, bugün sadece 3 ile 4 ayda bir ancak kilim dokutmak için müşteri geldiğini belirtti.

Kilim dokumacılığına ilginin yok olmasıyla birlikte çırak yetişmediğini anlatan Tacettin Toparlak kendisinden sonrada mesleği yapacak kimsenin bulunmadığını kaydetti. Toparlak “Kilimin metresini 50 liradan dokuyorum ve ona bile 3 ayda 4 ayda bir müşteri ancak geliyor, dolayısıyla ekonomik olarakta kazancım bitme noktasına geldi. Emekliliğim olmasa geçim konusunda daha da sıkıntıda olurdum”dedi.

Eskiden evlerin vazgeçilmez eşyalarından olan kilimlerin teknolojinin ve fabrikasyon ürünlerin gelişmesiyle insanların el dokuması kilimler yerine fabrikasyon halıları tercih ettiğini aktaran Toparlak, “Bu ürünler bizim kültürümüzün, emeğimizin ve iç halimizin ilmeklere en güzel yansımasıydı fakat bugün yok oldular” ifadelerine yer verdi.