Mehmet TIRPAN

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün koordinesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın destekleriyle Sivas’taki 83 çiftçiye 91 bin 300 kilogram tritikale tohumu dağıtıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bahçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım törende konuşan Vali Yardımcısı Zihni Yıldızhan, “Sivas Valiliği olarak Tarım İl Müdürlüğümüz aracılığıyla birçok projeye imza atıyoruz. 2017 yılının sonundayız. Tritikale tohumlarını TİGEM ve DAP’ın destekleriyle çiftçilerimize dağıtıyoruz” dedi.

Sivas’ta tarımın iyi bir noktaya gelmesi için gayret gösterdiklerini aktaran Yıldızhan: “Hem merkezden hem de ilçelerden gelen 83 çiftçimize 92 tona yakın tritikale tohumu dağıtıyoruz. İnşallah 2018’de bu desteklerimiz artarak devam edecek. Sivil toplum kuruluşlarımızın destekleriyle Sivas’ta tarım ve hayvancılık daha da istenen düzeylere gelecek. Zaten kurak bir iklime sahibiz. Bu çalışmada onu destekleyecek türde. Çok fazla suya ihtiyacı yok. DAP ve TİGEM başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KABA YEM AÇIĞIMIZI KAPATMALIYIZ”

Sivas’ta hayvancılığın yaygın olduğunu ve aynı zamanda kaba yem açığının bulunduğuna dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız ise, “İlimizde kaba yem açığı var ve bu kaba yem açığını kapatma yönünde tritikale önemli ve alternatif bir ürün. Biz hep şunu söylüyoruz: Çiftçimiz mutlaka bu alternatif ürünleri değerlendirmeli” dedi.

Tek bir ürün üzerinde üretim yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Yıldız: “Tritikale buğdayla çavdarın melezlenmesinden  elde edilen bir ürün. DAP İdaresi ve TİGEM Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen tritikale tohumunun dağıtımının uygulaması da müdürlüğümüzce yapılıyor. ‘Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi’ kapsamında ilimizde en az 25 büyükbaş hayvana sahip ve 50 dekar tek parça tarlası olan çiftçilerimize tritikale tohum dağıtım töreni yapıyoruz. Toplam miktar 83 çiftçimize 91 bin 300 kilogram. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tohumların çiftçilerimize  bereketli olmasını diliyorum” diye konuştu.

 “TRİTİKALE HAYVANCILIKTA ÇOK ÖNEMLİ”

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ da, “Çok memnunuz. İnşallah çiftçilerimize daha farklı ortamlarda daha güzel şeyler yapılacak. Bu daha başlangıç. Sivas’ın nüfusunun yüzde 66’sı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Tritikale hayvancılıkta da çok önemli. İnşallah bunun devamı gelecek. Daha güzel projelerle çiftçilerimize katkıda bulunulacak” dedi.

Konuşmaların ardından 83 çiftçiye tritikale tohumu dağıtıldı.