SEYİT ÖMER YILDIZ

İç anadolunun en büyük camiileriden biri olan sivas ulu camii ve eğik minare 824 yıldır dimdik ayakta durmasıyla herkesi büyülüyor. Caminin minaresindeki eğikliğin araştırılması için sivas vakıflar bölge müdürlüğünce çalışma başlatılmıştı. Bu kapsamda camiye yerleştirilen uydu izleme cihazıyla eğik minarenin hareketliliği takibe alındı.

‘Eğik minareli cami’  olarakta bilinen tarihi Sivas ulu cami 824 yıldır dimdik ayakta, Her karışında ayrı bir tarih kokan sultan şehri Sivas’taki eserler herkesi büyülüyor. Yapılış tarihlerinin üstünden asırlar geçmesine rağmen hala dimdik duran tarihi eserler, kendilerine hayran bırakmaya devam ediyor.

Sivas’ta, ender görülen mimari yapısının yanı sıra minaresinin eğikliğiyle de dikkat çeken ulu cami, Anadolu’nun en eski camilerinden biri olarak biliniyor. Danişmentli mimarisi özelliğini taşıyan Sivas ulu cami, kubbe fikrinin henüz gelişmediği dönemde,1196–1197 yıllarında, kızıl arslan bin ibrahim tarafından yaptırıldı. Caminin 13. Yüzyılın ilk yarısında inşa edilen ve güneydoğu köşesine yaklaşık 3 metre uzaklıkta bulunan minaresi, caminin en dikkat çekici bölümü olarak göze çarpıyor.