Mehmet TIRPAN

Hukuk Komisyonu Başkanı Fehmi Çevik, Çetinkaya ve Alacahan Köyleri belediye iken, o köylerde yaşayan vatandaşların belediyelerinden arsa, dükkan, ev aldıklarını bazı vatandaşların tüm borçlarını ödediğini, bazılarının ise borçlarının bir kısmını verdiğini söyledi.

Borçlarını ödeyen kişilerin ellerinde evrak ve makbuzlar olduğunu ancak Belediye iken işlemlerini tamamlayıp, aldıkları ev, arsa gibi yerlerin tapularını kendi üzerlerine geçiremediklerini belirten Çevik, “Alacahan Köyünde vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesinde sıkıntı yaşanmaktadır. Alacahan Belediyesi zamanında kadostra yapmış. Fakat mülkiyet sorunu olduğundan konu yargıya taşınmış, kadostra sorunu halen çözülmemiştir” dedi. ,

Alacahan Belediyesi Çarşıbaşı mahallesinde 107/8 parseldeki 82 bin 658 m2 arsaya herhangi bir işlem yapmadan, 8-10 kişi bu 82 dönüm arsanın değişik yerlerine rasgele ev yaptığının altını çizen Çevik; “Belediye şifaen sen şuraya ev yap, sen buraya ev yap demiş. Vatandaşların elinde encümen kararı var. Bazıları para ile alınmış, bazıları takas yapmış. Arsa Özel İdarenin, ev vatandaşların 82 dönümlük arsa bir kişinin ev yapabileceği 500-600 m2 lik bölümlere de ayrılmamış. Yolu belli değil, sınır belli değil. Alacahan Köyündeki kadostra çalışmaları tamamlandıktan sonra Özel İdare Emlak Müdürlüğü köy statüsüne dönüşen Alacahan Köyünde gerekli çalışmaları yaparak oradaki vatandaşların mağduriyetlerini gidermeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

“MAĞDURİYETLER GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

2014 yılında nüfus azlığından dolayı belediyelerin kapanması sonucunda, belediyelerin taşınır ve taşınmaz malları Özel İdareye devrolduğunu vurgulayan Çevik; “2014 yılından sonra vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesi için, Özel İdareye başvurmuşlardır. Özel İdare Emlak Müdürlüğü Çetinkaya Köyünde gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak vatandaşların mağduriyetlerini gidermeye çalışmıştır” dedi.

Mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Çevik; “M. Ç. isimli şahıs Çetinkaya Belediyesinden arsa satın aldığını, o zamanlar belediyenin borçlan nedeniyle tapusunu alamadığını belirtip, tapu devri talebinde bulunmuştur. Yapılan incelemede belediye tahsilat defterinde söz konusu taşınmaz bedelinin 2 bin 489 TL olarak yer aldığı ve Çetinkaya Belediyesinin 01.04.2013 tarih ve 45-2013/138 sayılı yazısıyla borcu olmadığının belirtildiği ve İdaremizce tapunun devrinde bir sakınca bulunmadığı anlaşıldığından M.Ç. isimli şahsa tapunun devri uygun görülmüştür. Başka biri Ş.Y. isimli şahıs 437,74 m2 arsa için 600 TL ödediği ancak idarece belirlenen emsal değerin ise bin 741 TL olduğu ve  bin 141TL. farkın ödenmesi durumunda tapunun devredileceğine karar verilmiştir. Çetinkaya Köyünde buna benzer örneklerle vatandaşların mağduriyetleri giderilmektedir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.