SÜMEYRA DENİZ

 

Şifaiye medresesi içerisinde bulunan ana eyvan üzerinde ki kadın ve erkeği simgeleyen semboller tarihçiler tarafından kadın erkek eşitliğine yorumlanıyor.

Ana eyvanın üst sağ ve sol tarafında yer alan 2 simge bugün yok olma aşamasına gelse de Anadolu’da kadın ve erkeğin eşitliğini simgeleyen önemli objelerden birisi konumunda. Benzerlerinin Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile Kayseri Gevher Nesibe Medresesi’nde bulunduğu bilinen kadın ve erkek figürlerinin 800 yıldır duruyor olması geçmişte kadına verilen değerin bir simgesi haline geliyor.

Günümüzde kadın erkek eşitliğinin sadece kâğıt üzerinde kaldığı bir dönemde Sivas’ta Şifaiye Medresesi ve Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası gibi yapılarda yüzlerce yıl önce resmedilmiş olması geçmişte kadına verilen değerin önemli tescillerinden birisi oluyor.

2 SİMGE 2 ANLAM

Şifaiye Medresesi’nin ana eyvanı üzerinde bulunan 2 simgenin iki ayrı anlamının olması da dikkat çekici başka bir ayrıntı olarak göze çarpıyor. Simgelerin alt kısmında yer alan ifadelere göre bir tarafta Kamer-i Ay, diğer tarafta ise Suret-i Şems ifadelerinin yer aldığı öğrenildi. Bu ifadelerin kadın erkek eşitliğini simgelediği belirtildi. Her iki ifadenin hemen alt tarafında 'Lâ ilâhe illallah' lafzının yazılı olduğu biliniyor.