Mehmet TIRPAN

Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar kapsamında ‘Su Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında 2021 yılı Balıklandırma Programı kapsamında il genelinde 30 göl yaklaşık 680 bin yavru sazan balığı bırakıldı.

Konuyla ilgili bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında ilimizde bulunan baraj ve göletlere her yıl olduğu gibi bu yılda yaklaşık 680 bin yavru sazanın bırakıldığını söyledi.

Su kaynaklarındaki balık türlerinin desteklenmesi amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün hüküm ve tasarrufu altındaki baraj ve göletlere yavru balık bırakıldığını belirten İl Müdürü Yıldız, “Atatürk Barajından temin edilerek getirilen toplam 680 bin adet yavru sazan Hafik, İmranlı, Kangal, Gemerek, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara İlçelerinde bulunan 30 adet göl ve gölete bırakılmıştır” dedi.

Her yıl ilimizdeki su kaynaklarına sazan yavrusu bırakıldığına dikkat çeken Yıldız, “Balık stoklarının artırılması suretiyle, su ürünleri tüketiminin artırılması, tüketime bağlı istihdam oluşturması amacıyla iç su kaynaklarında çoğunlukla doğal bir tür olan sportif ve ticari avcılıkta tercih edilen pullu sazan kullanılmaktadır. Yapılan çalışma ile göl ve göletlerin balık popülasyonlarının desteklenmesi, göl ekosisteminin canlı tutulması ve yöre halkının göl ve göletlerden istifade etmesi hedeflenmektedir. Balıklandırma faaliyetinin yöre halkı tarafından da ilgi ve memnuniyetle karşılandığı görülmüştür. Su ürünleri stoklarını arttırmak amacıyla Bakanlığımızca yürütülen balıklandırma programı kapsamında Müdürlüğümüzce her yıl ihtiyaç duyulan göl ve göletlere balıklandırma çalışmaları devam edecektir. Beklenen faydanın üst düzeyde alınabilmesi için; Balıkların korunması sürdürülebilir avcılığa bağlı olduğundan bırakılan bu yavruların en az bir kez yavru vermesine imkan tanınmasını oldukça önemli” ifadelerini kullandı.