MEHMET TIRPAN

Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürü Muharrem Çağlancı, kent genelinde yürüttükleri en büyük projelerinin Hafik Özen Pusat Barajı’ndan Eylül barajına derivasyon projesi olduğunu söyledi.

Kuraklık sebebi ile yaşanan içme suyu arz sıkıntısının giderilmesi noktasında 51.4 Km’lik isale hattının döşenmesi için 18.02.2022 tarihinde ihaleye çıktıklarını ihaleyi alan firma ile sözleşme yapılarak işe başlanıldığını, ihale bedelinin ise 519.774.000 TL olduğunu hatırlatan Çağlancı, “Yüklenici firma 04.03.2022 tarihinde işe başladı. Ödenek noktasında sıkıntımız yok. İhaleyi alan firma çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki hafta isale hattına döşenecek olan borular kente gelmiş olacak. Pusat Barajı’ndan yıllık 8,5 milyon metreküp suyu 4 Eylül Barajı’na getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

4 Eylül Barajı’ndaki su seviyesinin ciddi oranda düştüğünü vurgulayan Bölge Müdürü Çağlancı, “Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebi ile 4 Eylül ve Karacalar Barajı’nda su seviyesi kritik. Geçen yıl bu dönemde 4 Eylül Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 11.15 seviyelerinde iken bu yıl bu oran yüzde 5,95 civarında. Yani barajın içindeki ölü hacmi de dahil edersek 5 milyon metre küp suyumuz var. Tabi ki ölü hacim dediğimiz alandaki suyu kullanamıyoruz. Eğer barajın içerisindeki su doluluk oranından ölü hacmi düşersek 500 metreküplük içme suyumuz kaldı diyebiliriz. Yani bu oranlar yaklaşık 3 aylık suyumuzun kaldığını göstermektedir. Pusat Özen Barajı’ndan 4 Eylül Barajı’na yıl sonu itibari ile su getirmeyi planlıyoruz. Borular kente geldiğinde hemen şantiyeye indirip döşemeye başlayacağız. Doluluk oranı düşük olan diğer bir barajımız ise sulamada kullanılan Karacalar Barajımız. Karacalar Barajımızda ise doluluk oranımız yüzde 15 seviyelerinde.” ifadelerini kullandı.