MEHMET TIRPAN

Anadolu’daki nadide Selçuklu eserlerinden biri olan 748 yıllık Gökmedrese de 26 yıllık restore çalışmalarının ardından sona gelindi. 1271 yılında Selçuklu döneminde yapılmış ve ismini üzerindeki Mavi çinilerden almış Gökmedrese ziyaretçilere açıldı. 26 yıl boyunca çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü restoresi tamamlanamayan esere turistler oldukça ilgi gösteriyor.

Gökmedrese ’deki son durum hakkında bilgiler veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Gökmedrese restore çalışmalarının son bulmasının ardından tarihteki yerine tekrar kavuşacak. Onarım çalışmaları artık tamamlandı. Şuan açılışa hazırlanılıyor ve insanların hizmetine sunulacak” dedi.

Sahibiye Medresesi olarak tarihteki yerini alan Gökmedrese’nin Selçuklu eseri olduğunu aktaran Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Medresenin mimari ve yapısı ecdadın Anadolu’nun içlerinden toplayarak getirdiği bütün mimari özellikleri Gökmedrese ’ye yansıttığını görürüz. Çini işleri restorasyon tekniği dediğimiz bir teknik ile yapıldı. Bazen insanımızın bunu anlamada sıkıntı çektiğini görüyoruz. Restore yapılırken eserin orijinalliği ön planda tutuldu. Kurullardan çıkan kararlar doğrultusunda çalışmalar yapıldı. Ama hamd olsun bütün inceliklere dikkat edilerek gerek motif ve desenlerin işlenmesinde gerekse çinilerin bütün ince ayrıntılarına kadar elde özel imal edilir. Bizi en çok yoran çini kısımlar. Şuanlar çini çalışmaları eyvanlar içerisinde devam ediyor. Ümit ediyorum bu yaz sonunda her şey bitmiş olacak. Genel Müdürümüzün talimatları doğrultusunda insanların bu eşsiz eserden mahrum kalmaması için çalışma saatlerinin haricinde ziyaretçiler kabul ediliyor. Uzaklardan ve çeşitli illerden gelen oldukça fazla turist ziyaretçimiz var. Bundan dolayı da 12:00-15:00 saatleri arasında ziyaretçilerimiz Gökmedreseyi gezebilirler. Rehberlere ve turizm firmalarına da haber verdik. Gökmedrese açıldığında da belirli ziyaret saatleri belirlenecek. Ziyaret saatlerinde de insanımız bu eşsiz eserden istifade edecek” ifadelerini kulandı.

SAHİBİYE MEDRESESİ OLARAK DA ADLANDIRILIYOR

Anadolu Selçuklu Sultanı IV. Kılıçarslan’ın oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sahip Ata Ali b. Hüseyin tarafından yaptırılan bu eserin sanatsal değeri oldukça yüksektir. Gök medrese olarak daha çok anılsa da Sahibiye medresesi olarak da adlandırılmaktadır. Medrese Kaluyan el-Konevi tarafından yapılmış olup, bu bilgi kapının yan yüzeylerindeki kitabelerden elde edilmiştir. Bu yapıyla ilgili Evliya Çelebi ‘’Bu eserin mislini yapmak mümkün değil. Diyar-ı İslamda emsaline rastlanmamıştır. Timurlenk’in hayretle temaşa ettiği bu medresenin kapısı kale kapısı kadar sağlamdır. İki katlı yapılmış, 80 oda ihtiva etmiştir. Talebeler kışın alt katlardaki odalarda çalıştıklarından bir müderris, iki sufi 20 talebesi vardır. Mescidin bir imamı, iki müezzini, kütüphanesinde bir hafız-ı kütup, bir kapıcı ve ferraş bulunmakta, mescit kütüphaneden başka bir de fakirler için yemek pişirilen darüziyafesi vardır.’’ diyerek yapı hakkında oldukça bilgi vermektedir.