MEHMET TIRPAN

İmarsız yapıların kayıt altına alınması noktasında gelinen son durum hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut, 2018 yılının Haziran ayında başlayan ve 15 Haziran da sona eren İmar Barışına Sivas’tan 55 bin kişinin başvurduğunu söyledi.

55 bin başvurudan yaklaşık 64 milyon lira civarında gelir elde edildiğini aktaran Yakut, “İmar Barışından yararlanan 22 bin 500 adet yapıya belgeleri verildi. Yapılan son düzenlemeyle ödemelere taksit imkanı getirildi. Ödemeler 31 Aralık tarihine kadar uzatılmış oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi´nde de son durum hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Müdürü Yakut, “Ülkemizin en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık Projemiz, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde ve Çevre Şehircilik Bakanlığımızın koordinesinde devam eden bir proje. 2017 yılının Eylül ayında başlatıldı. Şu anda süreç devam ediyor. Geçen hafta çıkan yönetmelikle ilk başta sosyal sorumluluk ile başlayan projemiz şu an kanuni zorunluluk haline gelmiş oldu.  Nüfusumuz her geçen gün artıyor. Sanayileşme, kentleşmeyle birlikte tüketim artıyor. Doğal kaynaklarla birlikte bu kaynaklar azalıyor. İlimizde günlük 650 ton civarında atık oluşuyor. Merkezde yaklaşık 400 ton civarında atık oluşuyor. Bunların yüzde 13´ünü dönüştürebiliyoruz. İlimiz merkezde 3 adet ve Şarkışla merkezde bu konuda dönüşüm ve toplama yapan tesisimiz bulunmaktadır. Özellikle ilçelerimizde şu sıkıntılar ile karşılaşıyoruz. İç mekan dediğimiz kutuların temininde ciddi sorunlar oluşuyor. Kurumlarımızın Sıfır Atık depolama alanları oluşturmaları belediyelerimiz tarafından toplanma sisteminin etkin bir şekilde kurulması gerekiyor.  Bir de atık getirme merkezlerinin acilen kurulması gerekiyor.  Yapılması gereken iç mekan kutularımızın gerek belediyelerimizin gerekse kurumlarımızın temin etmesi gerekiyor.  10 bin nüfuslu bir ilçede günlük 10 ton atık oluşuyor.  3 ton atık dönüşebiliyor. Aylık 90 bin liralık gibi bir ekonomik kazanç oluyor” şeklinde konuştu.