MEHMET TIRPAN

Ekim ayı İl Genel Meclisi toplantısı Meclis Başkanı Hakan Akkaş ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Eylül ayı İl Genel Meclisi ve İl Encümen Kararları’nın okunması ile birlikte Akkaş, Ekim ayı toplantılarının hayırlara vesile getirmesi temennisinde bulundu. Daha sonra ise İl Özel İdaresi’nin 2023 yılı Yatırım (Kırsal Altyapı) Programı teklifi ve Hafik İlçesi’ne bağlı Beydili Köyü idari bağlılığının, bağlı olduğu birimden ayrılarak Sivas Merkez ilçeye bağlanması konusunu görüşüldü. Beydilli Köyü’nün Merkez ilçeye bağlanması konusu ise ilgili komisyonlara sevk edilerek köyün şimdiye dek ne kadar yatırım aldığı hangi hizmetlerden faydalandığı araştırılacak.

2023 yılı yatırım taslak programı konusu ise uzun bir süre meclis üyeleri arasında konuşuldu. 2023 yılı yatırım taslak programı netleşmeden önce devam eden, eksik kalan veya ertelenen projeler hakkında birim müdürlerinin  İl Genel Meclisi’ne davet edilerek bilgi verilmesi talep edildi.

Konuya ilişkin meclis üyelerine bilgi veren Meclis Başkanı Hakan Akkaş ise, İl Özel İdaresi 2023 yılı Yatırım (Kırsal Altyapı) Programı teklifi konusunda grup başkanlarına taslağın verildiğini konuya ilişkin görüşmelerin Kasım ayında uzun soluklu olarak masaya yatırılacağını söyledi.

2023 Yatırım taslağı ile ilgili teklifleri de alacaklarını aktaran Başkan Akkaş, “Yatırım programı kapsamında İmar ve Bayındırlık Komisyonumuz, Tarım Orman Komisyonumuz, Çevre ve Sağlık Komisyonumuz son olarak ise Plan Bütçe Komisyonumuza 2023 yılı kırsal altyapı programımızı havale ettik. Komisyonlarımız çalışmalarını yaparlar. 2023 programını da önümüzdeki ay görüşürken detaylıca irdeleriz.” dedi.

İl Genel Meclisi üyelerinin talepleri doğrultusunda tüm meclis üyelerinin 2023 yılı kırsal alt yapı programı hakkında bilgilendirilmesi adına kurum ve ilgili müdürlüklerle görüşmeler yapacağını ve bu konuda meclis üyelerinin bilgilendirileceğini de vurgulayan Başkan Akkaş, “2023 yılı yatırım taslak programı bitmeden bütün meclis üyelerimize taslağı verelim. Kurum içerisinde görüşmeler yaparak ilgili birimlerin yetkililerini meclisimize davet ederek yapılan veya yapılamayan yatırımlarla ilgili detaylı bilgi alalım. Hatta İl Özel İdaresi Genel Sekreterimizi meclisimize de davet edelim. Yatırım Müdürlüklerimizle birlikte genel bir değerlendirme yapalım. Biz bu konuları görüşürken henüz yatırım sezonu da bitmemiş olacak ama yine de fikir alışverişi yapalım. Maliyet öngörüleri hesap edilmediğinde belirli sebepler yüzünden bir takım yatırım programlarımız sekteye uğrayabiliyor. Bu nedenle 2023 yılı yatırım taslağımız şimdi taslak ancak önümüzdeki günlerde yaşanacak olan maliyet artışları da muhtemel. Artışlara bağlı olarak taslağın gözden geçirilmesi meclisimiz açısından da oldukça faydalı olur. Ekim ayı içerisinde hem geçmişten günümüze kadar yapılan yatırımları hem de 2023 yılı yatırım taslağını inceleyerek ona göre hareket edelim.” ifadelerini kullandı.

“2023 YILI YATIRIM PROGRAMI YAPILIRKEN MALİYET ÖN GÖRÜLERİ İYİ HESAP EDİLMELİ”

Yatırım taslağının irdelenmesinin doğru olacağını vurgulayan İl Genel Meclis Üyesi Sadık Güller ise, “Bu yıl bir ilk yapalım. Bizim dört tane yatırım müdürlüğümüzdeki çalışmalarımızı İl Özel İdare, Köylere Hizmet Götürme aracılığı ile yapılan programları ve İl Genel Meclisi aracılığı ile devam eden veya yapılamayan programları görelim. Devam edecek olan programların devam ettirilmesi, devam ettirilemeyen biten programlarla ilgili de hesabımızda ne var ayrılan bütçe nereye aktarılacak görüşelim. Geçmiş sari yıllarda da yapılmayan işlerle ilgili görüşmeler yapalım. Müdürlüklerimiz programı ne kadar yürütebilmiş tartışalım. Mesela bu sene kanalizasyon çalışması olmadı. Kanalizasyon konusunda bu yıl çalışma yapacak mıyız? Ya da geçen yıl ödenek ayrılan ve kalan ödeneğin üstüne para ekleyip yeniden mi programa alacağız bilemiyoruz. Bunun içinde müdürlüklerimizle karşılık istişare yaparsak yapılmayanlarla ilgili yeniden ilgili ihtisas komisyonları yeniden çalışır. 2023 yılı yatırım programının netleşeceği Kasım ayına girdiğimizde sorun yaşamayız. Birim fiyatları ile ilgili de ciddi bir çalışma yapmalıyız. Birim fiyatları ile ilgili günümüz şartlarına ilişkin çalışma yapılıp meclise sunulursa bizde ilerleyen süreçte sorun yaşamamış oluruz. Birim fiyat belirlemesi yatırım programı yapıldıktan sonra değil yapılmadan önce ortaya konmalı.” şeklinde konuştu.

Deprem Anında Ne Yapılmalı? Deprem Anında Ne Yapılmalı?