MEHMET TIRPAN

Yeni yıla bol bol zamlarla merhaba dedik. Döviz kurlarındaki düşüşün ardından yeni yıla ekonomide iyileşme ve fiyat düşüşleri beklentisi ile giren vatandaşlar, 1 Ocak 2022’de de güne yine yeni zamlarla merhaba dedi. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olarak Doğalgaz’a yüzde 25, elektriğe yüzde 50 ve Motorlu Taşıt Vergisine de yüzde 20 zam geldi. Bu zamlar yetmezmiş gibi akaryakıt fiyatları da artırıldı. Son yapılan zamlarla birlikte 1 yıl içerisinde elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yüzde yüz zam gelmiş oldu. 

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM 2022’NİN BAŞINDA YENİ ZAMLARLA ERİDİ

Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılması ile birlikte sevinen çalışanların sevinci yeni zamlarla birlikte yok oldu. 2022 yılından umutlu olan çalışanların sevinci kursağında kaldı. 4 bin 250 TL maaş alacak olan çalışanlar zor şartlarda birbir dertle aldıkları maaşlarının çoğunluğunu her yıl olduğu gibi bu yılda faturalara aktaracak. Yoksulluk sınırının altında çalışan emekçiler yine her ay olduğu gibi maaşı çekip cebine koymadan kira, kredi kartı ödemeleri ve faturaları nasıl ödeyeceğinin derdine düşecek.

ZAMLARIN ARDI ARKASI KESİLMEYECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR

Geride bıraktığımız 2021 yılında gazetelerin ve televizyonların manşetleri olan zam konusu 2022 yılında da yerini koruyacak gibi gözüküyor. Halk bir taraftan indirim beklerken sürekli yeni zamların ortaya çıkması insanlara artık pes dedirtti.

VATANDAŞ ZAMLARDAN BUNALDI

Sürekli zam haberleri ile bunalan vatandaşlar artık ülke ekonomisinin biraz önce toparlamasını ve zamların devlet aracılığı ile geri çekilmesini bekliyor. Ayın başında maaş alan ay sonunu getirmek için tabiri caizse çırpınan vatandaşlar zam furyasının biran önce bitmesi için dua ediyor.