SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas Numune Hastanesinde 2018 yılı bebek ölümleri il değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kamu Hastaneleri Başkanı Mesut Acıöz, İl Sağlık Müdürü Fethullah Selçuk Moğulkoç, Numune Hastanesi Başhekimi Emin Ertan Temizöz ve konuyla ilgili doktorlar ve sağlık personelleri katıldı.

Toplantıda Sağlık Müdüresi Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimi Şefi Dilek Yıldızbacak bebek ölümleri verileri hakkında bilgiler verdi. Bebek ölümleri hakkında veriler açıklayan Yıldızbacak “2018 yılında Sivas genelinde 50 bebek ölümü gerçekleşti. Dünyada, 2017 yılında 2,5 milyon çocuğun yaşamının ilk ayında hayatını kaybediyor. İlk gün yaklaşık 1 milyon ölüm, sonraki 6 gün içinde 1 milyon ölüm ve hergün yaklaşık 7000 yenidoğanı kaybettik” dedi.

Türkiye’nin 5 yaş altı ölüm verilerinde ise yenidoğan ölümlerinin dünya geneline göre daha yüksek bir oranda olduğuna dikkat çeken Yıldızbacak, “Yenidoğan ölümlerinin dağılımına bakıldığında birinci gün ölümlerindeki ağırlığın 2 -7 günlere kaydığını görüyoruz. Sivas’ta ise yenidoğan ölümlerinin dünya ve Türkiye verilerine paralel olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu konuda oldukça hassas bir çalışma yürütüyoruz. Bebek ölümlerini en aza indirmek adına gayret göstermeye devam edeceğiz. İlimiz Sivas Numune Hastanesinde yeni göreve başlayan, Perinatoloji Uzman Hekiminin riskli gebeliklerin obstetrik incelemelerinde kullanabilmesi için ivedilikle yüksek teknolojili 4D doppler usg cihazı temin edilmiştir. Yenidoğan persistan pulmoner hipertansiyonu hastalığında inhale nitrik oksit, dünyada ilk tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Bu gazın tüm yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde bulundurulması hayati önem taşımaktadır. Konu ile ilgili 2017 Mart ve Temmuz aylarındaki Bebek Ölümleri Kornişon kararlarında da alınması ile ilgili resmi yazılarımızı yazmıştık ancak hala gazın alınmadığı tespit edilmiş olup, hastane yöneticileri tarafından ivedilikİe temin edilmesi gerekmekte. 14-30 Ocak 2019 tarihleri arasında HSGM Çocuk Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen yenidoğan temel yaklaşımı ve bebek ölümlerinin önlenmesi çalışmaları kapsamında, özellikle yeni doğan transportunda görev alan il merkezi ve ilçelerde toplam 200 sağlık personeline temel yeni doğan bakım eğitiminin yanı sıra transport kuvöz kullanım eğitimi yapılmıştır. Hastanelerinizde bahsi geçen hastalık tanısı ile meydana gelebilecek bebek ölümlerinin adli vaka olması durumunda, adli tıp kurumundan alınan raporlarda inhale nitrik oksit eksikliği bildirir rapor çıkması halinde hastanelerinize açılacak tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağınızı bildiririz.” ifadelerini kullandı.