MEHMET TIRPAN

Son 2 yılda ciddi derecede prim yapan 2. el araçlar piyasasında halen beklenen hareketlilik yaşanmıyor. Fiyat artışları ve korona virüs nedeniyle sekteye uğrayan ikinci el araç sektörünün canlanması bekleniyor. Ancak fiyat artışlarından hem alıcı hem de satıcı şikayet etmeye devam ediyor.

Fiyat artışlarının bu işi illegal yapan kişilerden kaynaklandığını savunan galericiler ikinci el araç alım satımlarında denetimlerin artırılmasını talep ettiler.

Her aracın belli bir birim fiyatının olduğunu ancak bu işi hobi olarak yapan kişilerin sürekli araç fiyatlarını artırdığını vurgulayan galericiler, “Örneğin bir aracı 25 bin TL’ye alıyoruz. Aracın devrini alıyoruz sigortasını yaptırıyoruz. 28 bin TL’ye satışa çıkarıyoruz. Aradan 1 ay geçiyor. Alıcı ile araç başında yaptığımız pazarlığın ardından aracı 26-27 Bin TL’ye satıyoruz. Yeni bir araç almak için araştırma yaptığımızda 27 bin TL’ye sattığımız aracı tekrar yeniden alamıyoruz” dedi.

Sürekli fiyat artışı yaşandığını belirten galericiler, “Fiyat artışlarına sıfır araçların Türkiye’ye yeteri kadar gelmemesi de etki ediyor. Hal böyle olunca ikinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçiyor. İnsanların alım gücü düştü ve kredi faiz oranları da çok yüksek. Maddi durumu orta seviyede olan vatandaşlar sıfır araçlara yöneldiğini gözlemliyoruz. Ancak istediği aracın fiyatı olunca vatandaşlar tekrar ikinci el piyasasına mecburen bakmak zorunda kalıyor Hal böyle olunca ikinci el piyasası da sürekli yükseliyor. Bu şekilde devam ettiği sürece araç piyasasında düşüş beklentisi havada kalacak. İkinci el araç piyasasındaki artışın önüne geçilmesi için hükümet tarafından bir takım çalışmalar yapılıyor. Ancak bu çalışmaların hızlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.