HANİFE KANAT

19 Mayıs hasebiyle Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı, İyi Parti İl Başkanlığı, 29 Ekim Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve vatandaşlar Atatürk Anıtı önünde 19 Mayıs’ı kutladı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yılmaz Çoşkun, kutlamada basın açıklamasında bulundu. 19 Mayıs’ın Cumhuriyet’in ilanına giden ilk adım olduğunu belirten Çoşkun; “Bu görkemli Mücadele, 103 yıl önce Cumhuriyet için, halkçı-devletçi sosyal gelecek; ulusalcı ve laik amaçlar adına 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlatılmıştır. Başlatılan ulusal Kurtuluş Savaşı zaferlerle sonuçlandırılıp, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine ‘dur’ denilmiştir. Cumhuriyeti kuran ve sonrasında çok partili demokratik sistemi ülkemize armağan eden partimiz, son gelinen noktada Türkiye Cumhuriyeti’nin ana kazanımlarından uzaklaşıldığı ve iç-dış emperyalist unsurlara teslim edildiği, bağımlı hale getirildiği ve bireyin tüm özgürlüklerinden kopartıldığı gerçeğinin farkındadır.” dedi.

Mevcut hükümetin gençleri etkileyen ve cumhuriyetten koparma arzusu içerisinde olduğunu belirten Çoşkun; “19 Mayıs 1919 tarihinin gençlikten koparılması, atamızın emanet ettiği tam bağımsız anti-emperyalist ruhunda yok edilmesi anlamını taşımaktadır. Sivil ve askeri darbelerle yaratılmak istenen kimliksiz, kişiliksiz, apolitik ve kendi toplumuna yabancı gençlik; yaşanan 19 Mayıs 1919 ruhunun çarpıtılmasıyla devlet politikasına dönüştürülmüştür.” açıklamasını yaptı.

Konuşmasına Cumhuriyet Halk Partisi’nin 19 Mayıs’a bakış açısına değinerek devam eden Çoşkun; “Dün olduğu gibi bugün de emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine/taşeronlarına karşı bağımsızlığı, özgürlüğü, birliği, kardeşliği, laik cumhuriyeti ve sosyal hukuk devletini savunmaktadır. CHP Sivas İl Örgütü olarak bizler; Cumhuriyetimizin kazanımlarının yok edilmesi, bireyin özgürlüklerinin kısıtlanması ve ulusal birlik ve beraberliğimizin tartışılır hale geldiği günümüzde görev sorumluluklarımızın bilinci içerisindeyiz. 19 Mayıs 1919’da ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlatma kararlılığı ile Samsun’a çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve özlem, tüm Kuvayı Milliye kahramanların şükranla anıyor, tüm Sivas halkının ve milletimizin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramlarını Kutluyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.