SÜMEYRA DENİZ

Sivas’ın bugününün, yarınının genel değerlendirmesi, ekonomik, sosyal, kültürel durumun istişaresi amacıyla düzenlenen “Ortak Akılla Yarınlara 2018 Sivas Çalıştayı” programı düzenlendi. Sivas Wedding Palas’ta düzenlenen “Ortak Akılla Yarınlara 2018 Sivas Çalıştayı” programına üst düzey katılım sağlandı. Yaklaşık 400 davetli ve 36 moderatörün katıldığı çalıştayın açılış konuşması yapan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mustafa Eken, “Bugün heyecanlanmamak mümkün değil. Sivas tarihi bir güne imza atıyor. İlk defa birlik ve beraberlik içerisinde bir toplantı düzenleniyor. Ben yıllardır Sivas’ta olan bir iş adamı olarak ilk defa böyle bir toplantıya katılıyorum. Sayın Valimiz ilimizde göreve başladığı ilk günden itibaren ‘ortak akıl’ dedi. Bugün de bunun örneğini görüyoruz. Bugüne kadar Sivas’ta birlik, beraberlik olmadığı için hep ‘Sivas hep geri kalıyor’ diyorduk. Bunun sebebi bu gibi ortamları sağlamamaktı. Geçmişte böyle bir organizasyon yapılsaydı belki de geçmiş yıllarda alınan yanlış kararlardan da dönülmüş olurdu. Daha sağlıklı düşünülseydi ‘Ben yaptım’ değil de ‘Biz yaptık’ olsaydı Sivas gerçekten de bugün hak ettiği yere gelmiş olurdu. Bu anlamda Çalıştayımızın ilimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

ORTAK AKIL İLE SİVAS’I GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

TSO Başkanı Eken’in ardından konuşma yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, “Sivas tarih boyunca yolların güzergâhında olmasından dolayı bilim, kültür ve sanat alanlarında hep önde olmuştur. Moğollar ve Timur örneğinde olduğu gibi Anadolu’nun çöküşü Sivas’tan başlamış ve Cumhuriyet örneğinde olduğu gibi de yükselişte yine Sivas’tan başlamıştır. Ortak fikir, ortak akıl ve ortak çalışmayla şehrimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bugünkü çalışma buna yönelik bir çalışmadır. Ben bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

ORTAYA ÇIKAN FİKİRLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ÖNEM TAŞIYOR

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, “Bu gibi çalışmalar geçtiğimiz yıllarda da yapıldı. En son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediyemiz organizesinde bir çalıştay yapmıştık. Ama önemli olan burada çıkan fikirlerin hayata geçirilmesidir. İnşallah Sivas için fikri olan, projesi olan, düşüncesi olan her bireyin o fikir ve düşüncesini burada ifade etme fırsatı bulur. Her düşünce veya her proje hayata geçirilmeli diye bir şey yok. Doğal olarak bunlar değerlendirilir, üzerinde çalışmalar yapılır. Şehrimiz için faydalı olacağı umut edilen düşünce ve projeler hayata geçirilir. Hayalleri ve projeleri basite almamak lazım. Çünkü hayal etmeden düşünmeden hiç bir şeyi hayata geçirme şansımız olmaz. İşin püf noktası hayaldir. Bu hayalin ikinci aşaması projedir. Son aşaması da yapımıdır. Biz ülkemiz adına, şehrimiz adına o değerli hayalleri değerli fikirleri ortaya koyacak arkadaşlarımıza şimdiden teşekkürlerimizi, şükranlarımızı iletiyoruz. Bu toplantının ilimiz için hayırlar getirmesini temenni ediyor, projede emeği olan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Son olarak bir konuşma yapan Vali Salih Ayhan, “ Güzel bir yola çıktık, hep beraber rabbim yolumuzu aydın eylesin, niyetimiz halis akıbeti de hayır olur inşallah. Arkadaşlarımız 1, 1 buçuk aydır yoğun bir çalışma yapıyorlar, güzel bir mutfak hazırlığı oldu.  İnşallah buradan güzel bir sonuç çıkacak, ilimizin ekonomik sosyal ve kültürel istişaresini ve yol haritasının değerlendirilmesi noktasında güzel sonuçlar çıkacak” dedi.İstişare yapmanın önemine değinen Vali Ayhan, “İstişare dedik, neden istişare diyoruz, dün saat 4 civarında meteoroloji müdürünü aradım dedim ki Sivas’ta durum nedir bir kar yağışı durumu olacak mı? Efendim hemen dönüyorum dedi ve yarım saat sonra çok yoğun bir kar yağışı ve buzlanma olacağını dair bir bilgi geldiğini söyledi. Verileri toparladıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürümüz, Karayolları, Özel İdare ile istişare yaptıktan sonra ne yapalım dedik ve hemen kararımızı verdik. Tabii karar verince şaşırdılar hiçbir damla kar yok, okullar tatil bu fake hesap mı acaba diye bizim valiliğin telefonları kilitlendi.  Fiziki durumla talep edilen karar arasında bir örtüşme oldu. Burada istişarenin önemine vurgu yapmak istedim. İlmin ve bilimin ışığında ve istişareyle beraber karar verince saat 6 buçuktan beridir çok güzel bir bereket yağıyor dışarıda. Tabii tatile çok da sıcak bakmayan birisiyim ben ama konu çocuklarımızın sağlığı olunca, trafik güvenliği olunca bunu yapmamız gerekiyor.  Bu ülkede 1,2,3 olduğu için biz 4,5’i yapıyoruz. Altyapısı var üstyapısı var müthiş bir değişim dönüşüm var.  Türkiye’deki bu değişim dönüşüm anlayışına yeni yönetim anlayışıyla bir rota belirleniyor temel gayemiz bu bunun için yola çıktık.  Bunun için bir sinerji oluşturalım dedik. Tüm kurumların kapasitelerini maksimum seviyeye çıkaralım dedik. Sahayı okuyalım, üniversitemizden güç alalım, böyle bir üniversite var 60 bin öğrencisi var, binlerce akademisyeni var. Sivil toplum örgütlerimiz var, herkes görüşlerine dair bir şeyler söylüyor hazırlık yapıyor. Kurumlarımızın ayrı bir yeri var. 2006 yılında yine valilik koordinatörlüğünde bir çalışma yapıldı o zaman ki hayallerin olan ve projelerin hemen hemen yüzde 90’ı gerçekleşti” şeklinde konuştu.

DEĞİŞİMİ İYİ OKUMAK LAZIM

Değişime ayak uydurmak gerektiğini kaydeden Vali Ayhan, “ Bugünde ortak akılla yarınlara diyerek yola çıktık inşallah buradan güzel sonuçlar çıkacak. Tabii Türkiye 15-16 yıldır olağanüstü bir değişim yaşadı ve Sivas’ta yaşadı. Kamu yatırımlarında Ankara’dan alınan Türkiye’de ortalama yatırım sıralamasında 6’ncı iliz.  Para bulmanın bir anlamı yok, bir de hayaliniz olacak o paralar proje olarak doğru yere harcanması lazım.  2006 yılında fuar alanı ve kongre merkezinin temeli atıldı. Bugün 2018 hala bütün kurumlar bir arada bir anlam veremedik ve bir neticeye gelemedik tabiri caizse niye? Demek ki burada sağlıklı bir temele oturmamış olay, sağlıklı bir yolda yürünmemiş, sağlıklı bir şekilde toplumsal bir kabul görmemiş. İnşallah onu da her yolda birleşen bu ucube demek istemiyorum ama bu eksikliği görebiliyor ve o dönemde ki bu süreci yöneten mekanizmalara belki de bir sitem iletiyor diyelim.  Bu ülkenin 2023’ü 2053 ve 2071 hayalleri var hedefleri var. Burada Türkiye’deki değişim ve ilimizdeki değişim var tüm kurumlarımız STK’larımız söz söyleyen herkes kendisini konumlandıramazsa, 17’nci yüzyıl kafasıyla 21’inci yüzyılı yönetmek mümkün değil.  Değişimi çok iyi okumak lazım” ifadelerine yer verdi.

 

SİVAS OLARAK ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ

 

Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri noktasında Sivas’ında vizyonunu şekillendirmesi gerektiğinin altını çizen Vali Ayhan, “ Bizde Sivas olarak 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarını şekillendirmemiz lazım. Elbette buradan çıkan sonuç konuştuk yazdık bitti hayır! Dinamik bir yapı kuracağız. Buradan çıkacak sonuçları rapora üst bir daha uzman ekiple uygunlaştıracağız. Tüm kurumlarımıza da yol haritanız budur diyeceğiz ve herkes kendi programında çalışacak. Milli eğitim müdürlüğü benim, sistemim bu, öğrencim bu bütçem bu çalışmam bu yeni dönemde de hedefim bunlar bu şekilde olmazsa hedef olmazsa hayal olmazsa hiçbir şey yapabilmesi mümkün değil. Sürecin yönetimindeki kurumlardan, süreç yöneten kurumlara geçmeliyiz bütün kurumlarımız bütün STK’larımız, bütün hizmet vericilerimizin kendisini buna konumlandırması lazım.  Ortak akılla dinamik bir yapı kuracağız. Eğitim öğretim, kültür sanat, sağlık ve sosyal, ekonomi, altyapı ve çevre olmak üzere 5 ana başlık altında da bir kadroyla beraber buradan çıkan kararların izleyen, revize eden ve peyderpey de kurumlarla bu konuda sürekli istişare bir yapı kuracağız” dedi.

“ZATEN” KELİMESİNİ YASAKLIYORUM

Yapılacak olan fikir çalışmalarında zaten kelimesinin kullanılmamasını rica eden Vali Ayhan, “ Kurumlar ve kurum amirlerinden bir ricam var, masada bir düşünce ortaya çıktığı zaman şu düşünce olmasın ‘ ya zaten biz bunu yapıyoruz, biz zaten bunu düşündük, biz zaten böyle yapmıştık zaten’ zaten kelimesini yasaklıyorum asla hiçbir kurumun kamu görevlisi zaten kelimesini kullanmamasını özellikle istirham ediyorum. Çünkü ‘zaten’ kelimesini çok kullanan bir kişinin zihninde büyük engeller vardır.  Tabii buraya gelmeden önce Sivas’ın sadece bu kadar kişi mi rotasını belirleyecek, milyonlarca Sivaslı var? Tabii ki hayır 1 fikrim var düşüncesi sistemini açtık yüzlerce fikir geldi arkadaşlarımız onları da toparladılar burada değerlendirilecek” şeklinde sözlerini tamamladı.