Mehmet TIRPAN

Yıldızeli ilçesinde bulunan Altınoluk göleti bedelsiz olarak Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğüne devredildi. Yıllardır bakımsızlıktan dolayı kullanılamayan ve 15 bin dekar arazinin su ihtiyacını karşılayan gölet onarılacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Genel Meclis Üyesi Ziyaeddin Mat, Yıldızeli Altınoluk göletinin onarılarak tekrar faal duruma getirilmesi noktasında İl Özel idaresinin gücünün yetmediğini söyledi.

İl Özel İdaresi’ne ait olan göletin ekonomik ömrünü tamamlamış olduğundan ve su kanallarının atıl duruma gelmesi sebebiyle bedelsiz olarak Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesi gerektiğinin altını çizen Mat; “1983 yılında açılan göletimiz 8 köyümüze hizmet vermektedir. 15 bin dekar araziye de su verilmektedir. Ancak gölet işlevini yitirdiği için kullanılamaz hale gelmiştir. Göletin onarılmasına ilişkin kaynaklarımız yetersiz” dedi.

Göletin su kanallarının açık olduğunu ve kanalların kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan Mat; “Su kanalları tahrip olmuş ve sadece 7 km’lik kanal sulama için kullanılmakta. Kanalın 100 Km’lik kısmı atıl durumdadır. Barajımızda su var ama sadece kanallardan dolayı sulama yapılamamaktadır. Kanalları İl Özel idaremizin bütçesinden yapmak mümkün değildir. Yıldızeli’ndeki meclis üyesi arkadaşlarımızla görüştük göletin bedelsiz olarak devredilmesini söyledik. Yapılan incelemelerin ardından göletin devredilmesi noktasına olumlu yanıt aldık. Göletle ilgili 2012 yılında da komisyon çalışma yapmış ve eksiklikleri tespit etmişti” ifadelerini kullandı.

“SİVAS MERKEZ VE İLÇELERDE ONARIMA İHTİYAÇ DUYULAN GÖLETLERDE DEVREDİLSİN”

Mat’ın ardından söz alan AK Parti İl Genel Meclis üyesi Emin Ünlüer ise, İlçelerde de bu tür göletlerin olduğunu söyledi.

Özel İdare2nin kayıtlarına olmayan ancak İl Özel İdareye ait olan göletlerin olduğunu vurgulayan Ünlüer, “sivas merkez ve ilçelerde küçük ve orta ölçekte göletler var. Bu göletlerin onarıma ihtiyacı var. İlgili komisyonun bu göletlerle ilgili çalışma yapmalı. Su var ama sulama yok. Köylüler arazilerini ekmiyor. Bütçemizde yeterli kaynak olmadığı için bu tür göletlerin DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesi gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonrası gölet bedelsiz olarak devredildi.