MEHMET TIRPAN

112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Alican Kütükçü, Acil servis hizmetlerinin Sivas’ta ve ilçelerde aksaklığa meyil vermeden ücretsiz bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

Kentsel ve kırsal alanda vatandaşlara acil sağlık hizmetlerinin verildiğini  aktaran Kütükçü, “Türkiye’de 16 bin 418 kişiye bir ambulans düşerken Sivas’ta 7 bin 607 kişiye bir ambulans düşmekte. 2019 yılının ilk 11 ayında 55 bin 312 vatandaşa acil sağlık hizmetleri verildi. Helikopter ambulansla ilimize tahsis edildiği günden itibaren toplamda 226 saat uçuş yaptı. Bu uçuşlarda 129 hastamızı il içinde çeşitli sağlık kurumlarına, 17 hastamızı da il dışında çeşitli sağlık kurumlarına taşıdık” dedi.

Türkiye’de bulunan 17 adet helikopter ambulansın 1’inin Sivas’ta olduğunu aktaran Kütükçü, “Her ile tahsil edilen ambulansın uçtuğu bir mesafe var. Sivas’a verilen helikopter Sivas ve Tokat illerinin sınırları içerisinde faaliyet gösteriyor. Bu sınırlar içerisinde uçuş yapılacağı zaman İl Sağlık Müdürlüğüne de bilgi veriliyor. Ambulans ivedi bir şekilde hastaya ulaşıyor. Eğer belirlenen sınırın dışına ambulans helikopter çıkacaksa bunun planlamasını Sağlık Bakanlığı yapıyor. Çünkü ilimizin dışında olan koordinasyonu yürütmek bizim uhdemizde değil. İlimizde hava ambulansı uçacağı zaman hızlı bir şekilde Komuta Kontrol Merkezine veriler geliyor. Doktorlar hızlı bir şekilde hastanın durumunu değerlendiriyor. Bilgisini bize veriyorlar. Hemen hava ambulansı hareket ettiriliyor. Normal vakalarda da kentsel alanda müdahale edilen hastalara ortalama ilk 10 dakika içerisinde ulaşılıyor. Kırsalda ise 30 dakika içerisinde ulaşmışız. Gelen ihbar üzerine yola çıkan ambulansın hastaya ne kadar sürede ulaştığını günlük takip ediyoruz. Kendimize her yıl kalite standartları gereği hedefler koyuyoruz. Bu hedeflere de ulaşmak adına gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

ASILSIZ ÇAĞRILAR AZALDI

Sık sık gündeme gelen asılsız çağrıların azaldığını aktaran Kütükçü, “2015 yılında ilimizde acil yardım numaraları acil çağrı merkezinde toplandı. İlimizde asılsız ve gereksiz ihbarların azaldığını takip etmekteyiz. Asılsız ihbar tespit edersek ilgili kuruma bildiriyoruz. Bu kişi veya kişilere kabahatler kanununa göre 250 TL para cezası veriliyor” dedi.

Aynı kişinin ikinci bir asılsız ihbar yapması halinde para cezasının arttığını vurgulayan Kütükçü, “112 Acil Yardım Çağrı Merkezinin hangi durumlarda aranması gerektiğini vatandaşlar iyi kavramalı. Aynı zamanda 112’yi aradıktan sonra ne yapmaları gerektiğide oldukça önemli. 112 eğer şiddetli gögüs ağrısı çekiliyorsa, nefes almakta zorlanılıyorsa, nefes yoluna herhangi bir cisim kaçtıysa, herhangi bir koma veya nöbet durumunda, zehirlenmelerde ve ciddi yanıklarda aranabilir. 112 arandıktan sonra hastanın durumuna ilişkin sorular yöneltiliyor. Bu sorulara sakin bir şekilde cevap verilmeliki en uygun ambulans yönlendirilsin. Aynı zamanda açık adreste çok önemli. Panik halinde adres unutulabiliyor. Her zaman elimizin altında herhangi bir fatura veya adres bilgisi bulunsun” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.