MEHMET TIRPAN

Tesviyeciler ve Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Hakan Demirgil, Pandemi sürecinde esnafların ekonomik ve moralman sıkıntı yaşadığını söyledi.

Üyelerinin motivasyonlarını artırmak adına yönetim kurulu üyeleri ile birlikte odalarına bağlı bulunan üyelerin tamamını ziyaret ederek hasbihal ettiklerini aktaran Demirgil, “Üyelerimize küçükte olsa hediyeler vererek moral verdik. Üyelerimizin her zaman yanında olduklarını bilmelerini istedik. Üyelerimizin ufak tefek sıkıntıları vardı onların giderilmesi için de girişimlerde bulunduk. Esnaflarımızın yanında çalışan ve yardıma ihtiyacı olan kalfa ve çıraklara gıda ve nakdi yardımlarda bulunduk” dedi.

Oda olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Başkan Demirgil, “Pandemi sürecinden sanayi esnafı olarak belki biraz daha az etkilendik oto sanatkarları olarak. Ancak bu süreçten oldukça fazla etkilenen esnaf grupları var. Özellikle lokantalar, kantinciler ve servis hizmeti veren esnaflarımız zor durumda. Pandemi döneminde esnafların kullandıkları kredi taksitlerinin ötelenmesi ile ilgili konfederasyondaki arkadaşlarımızın çalışmaları var. Taksitlerin faizsiz ötelenmesi talep ediliyor. Bence de borçların en az 1 yıl ötelenmesi gerekmekte. Bunun yanı sıra esnaflara yeniden 50 bin TL faizsiz kredi verilmesi lazım diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten Mart ayından itibaren çalışamayan esnafımızın sayısı çok fazla. Meslek grupları ayırt edilerek gerçekten sıkıntıda olan esnaf arkadaşlarımıza kredi verilebilir. Birde Sigorta ve Bağ-Kur prim ödemelerinin bu süreçte devlet tarafından karşılanması lazım. Bu borçları ötelemek bişey ifade etmiyor. İş yapamayan esnafın borcu sürekli birikiyor. Esnaf bu borcun altından ileriki günlerde nasıl kalkacak. Devletimizden talebimiz sürecin başladığı günden en az 1 yıl itibaren SSK ve Bağ-Kur borçlarının devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.