Sümeyra DENİZ

Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü yapacak projede sıra rüzgarda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticileri 1000 MW’lık rüzgâr tesisi Yarışması için teklif verecek. İhaleyi kazanan firma yüzde 65 yerlilik oranında rüzgâr türbini üretecek olan fabrika yatırımını gerçekleştirecek ve rüzgâr teknolojileri alanında Türk mühendisler ve üniversitelerle Ar - Ge  (araştırma ve geliştirme) yapacak. Bu fabrikalardan birinin ise Sivas’a yapılması planlar arasında yer alıyor.

Edinilen bilgiye göre Fabrikanın kurulum süresi sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay olacak. Fabrikada üretilecek rüzgâr türbinlerinin yerlilik oranı asgari yüzde 65 olacak. Bu oranın sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulacak olan birçok aksamın yurtiçi kaynaklardan tedarik edilecek veya yerli olarak imal edilmesi zorunluluğu bulunacak. Bu durum birçok farklı sektörün de doğrudan veya dolaylı gelişimine katkılar sağlayacak.Rüzgâr YEKA’sı yarışmasını kazanacak firma, 1 milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapmış olacak. Yerli RES’lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgârdan karşılanıyor olacak.

NERELERDE KURULACAK?

Kurulacak fabrikada üretilecek rüzgâr türbinlerinin nerelere kurulacağı da belirlendi. Daha önce Bakan Albayrak’ın da ifade ettiği gibi, tek bir bölgede değil farklı bölgelerde kurulacak. Bu kapsamda şu 5 bölge belirlendi:

- Kayseri-Niğde Sivas

- Edirne - Kırklareli - Tekirdağ

- Ankara - Çankırı - Kırıkkale

- Bilecik - Kütahya - Eskişehir

Yarışmayı kazanacak firma bu 5 bölgeden her birinde en az 50 MW’lık bir rüzgâr gücü kurmak şartı ile toplamda 1000 MW’lık kurulu gücü hizmete alacak.