MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile Cumhuriyet Üniversitesi’nde kurdukları Sivas Organik Tarım AŞ  (SORTAŞ) solucan gübresi tesisinde Türkiye’nin en kaliteli solucan gübresi üreterek çiftçilerin kullanımına sunduklarını, yurt dışına dahi gübre satışı yapmayı devam ettiklerini söyledi.

Irak ve Bağdat’tan Sivas’a gelerek gübre alıp giden tüketicilerin gübreyi denedikten sonra artık tonlarca gübre siparişi vermeye başladıklarını belirten Rektör Alim Yıldız, “Doğal hurma yetiştirmek adına solucan gübresi alarak ayrıldılar ama gübreyi başka ürünlerin yetiştirilmesinde de kullanmışlar olumlu sonuç elde edince sipariş miktarlarını artırarak bizden gübre sipariş ediyorlar. Ürettiğimiz gübreyi yurt dışında farklı ülkelere pazarladığımız gibi kendi ülkemizdeki çiftçilere de gübre veriyoruz. Tarlalarını ikiye bölüm verdiğimiz gübreyi kullanmalarını istedik aradaki farkı çiftçilerimiz net bir şekilde gördü.” dedi.

Geçtiğimiz yılda yaşanan kuraklıkta bile ürettikleri solucan gübresini kullanan çiftçilerin diğer çiftçilere göre kuraklıktan daha az oranda zarar gördüğünü tespit ettiklerinin altını çizen Rektör Kul, “Üretilen solucan gübresinin şehirde kullanımın artması ve çiftçinin gübre maliyetinin düşürülmesi adına il ve ilçelerimizdeki ziraat odalarının başkanları ile bir araya gelerek gübrenin ne kadar verimli ve etkili olduğunu anlattık. İnsan sağlığına ve toprağa dahi zarar vermeden ekilen ürünlerde kullanıldığında ciddi derecede karlı çıkılacağını anlattık. 600 dönümlük araziye buğday, yonca, arpa, patates, sebzeler ve çeşitli bitkiler ektik. Ekimlerin hepsinde de solucan gübresi kullandık. Bizim oradaki amacımız öğrencimize uygulamalı olarak eğitim görebileceği alanlar oluşturmak, aynı zamanda çiftçimize köylümüze doğru gübrenin nasıl kullanıldığını, toprağın ve yeni ürünlerin nasıl doğduğunu göstermekti. Çiftçimiz görmeden inanmıyor biz ne kadar anlatırsak anlatalım. Çiftçilerde artık farklılığı gördüler. 3 yıldır farklı çeşit patatesler ekiyoruz. İlk yıl yarısında solucan yarısında kimyasal gübre kullanmıştık. Kışa kalan patateslerde solucan gübresi kullandığımız patateslere hiç bir şey olmadı ama kimyasal gübre kullanılan patatesler çürüdüler. Bunu da gördük. Geçen yıl patates söküldükten sonra duyurduk patates satılacak diye 1 gün içerisinde patates bitti ve talepler çok fazla. Sivas tohumluk ve yemeklik patates ekiminde Türkiye’de söz sahibi bilindiği üzere. Patates tohumu üreten bir firma dahi geldi bizden patates aldığını öğrendik. Kullanım yaygınlaştıkça da üretimi çoğalttık ve elde ettiğimiz gelirle de öğrencilere burs veriyoruz. Vakfımızın tesisimizde yüzde 25 ortaklığı var. 8 ay boyunca 500 TL 600 öğrenciye burs veriyoruz. Arta kalan bedeli de bilimsel çalışmalarda kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.