Geçen hafta Gaziantep’teydik. Verimli bir çalıştay düzenlendi. Altınokta Derneği ve Herkes İçin Engelsiz Yaşam Akademisi Derneği’yle birlikte, toplantıda güzel konulara değinildi.

Engellilerin herhangi bir afet durumunda ne yapacağı, nasıl önlemler alacağı noktasında bugüne kadar herhangi bir çalışmanın yapılmadığı dikkatlerden kaçmadı.

Ülkemiz deprem kuşağında bulunmaktadır. Allah korusun bir deprem anında, deprem öncesinde ve sonrasında görme engelli ne gibi tedbirler almalıydı? Katılımcılar fikirlerini beyan etti. Bu fikirler yazılı hâle getirilip ileriki günlerde yetkililerle paylaşılacak.

Deprem öncesi deprem çantasından bahsediliyor, görme engelli deprem çantasına herkesten bağımsız neler koymalı sorusu aklıma geldi, ben mutlaka beyaz bastonumuz olmalıdır dedim. Bir arkadaş telefonumuzu kullanabilmemiz için bir güç kaynağı deprem çantasına görme engelliler için ilave edilebilir dedi. Apartmanlarda görme engelli acil çıkış kapısını nasıl bulacak dendi. Aklımıza binalardaki acil çıkış kapıları ve kaçış noktaları herhangi bir afet anında sesli hâle getirilebilir, görmeyen o şekilde sese yönelir cevabı üzerinde duruldu. Başka arkadaşlar farklı fikirler ortaya koydu. Deprem sonrası görme engelli toplanma alanlarını nasıl tespit edebilir dediler, yanında herhangi bir teknolojik aletin olmadığını veya telefonlarımızın çekmediğini düşünürsek, belediyeler ve çeşitli hoparlörden sesli olarak anons edilerek görme engelliler toplanma alanlarına yönlendirilebilir. Engeli olmayanlar bir yerleri rahat bulabilirken, engelli vatandaşlar bu konularda daha fazla sıkıntı yaşayabilirler cevabı verildi.

En dezavantajlı grubun işitme engelliler olduğu söylendi. İşitme engelliler ve diğer engel grupları için, olası bir afet anında tedbir amacıyla, engellilerin kaldığı evler şehir sistemlerine kaydedilip, hangi binada ne kadar engelli var bilgisi il afet müdürlükleri ve farklı birimler tarafından kayıt altına alınabilir diye söylendi.

Yürüme engelliler için yangın merdivenlerinin mimari düzenlemesi konusuna değinildi.

Burada yazamayacağım sayfalarca sorun ve çözüm önerileri tespit edildi.

Çalıştay aralarında Gaziantep’i gezme fırsatımız oldu. Gaziantep Belediye Başkanlığı Engelliler Daire Başkanı, görme engelli Yusuf Çelebi Bey bizleri ziyaret etti. Memuriyetimin ilk yıllarında Karabük ili Eskipazar ilçesindeyken, ilçe müftümüz, Sayın Mahmut Rauf Arcaklıoğlu ile engelliler anlamında konuşur, kendisinin ilçede engellilere yönelik güzel çalışmalarına şahit olurduk. Bizler ilçeden ayrılınca kendisinin de farklı ilçelerde görev yaptığını görüyorduk. Aklımıza, Hocamızın Gaziantep Şahinbey’de olduğu geldi. Hemen aradık, otelimize kadar gelerek bizleri mutlu etti. Kendisini çok özlemişiz. Rabbim, Hocamızın güzel çalışmalarını artırsın inşallah.

Çalıştay raporu kamuoyuyla paylaşılınca bizler ayrıntılı şekilde ilimizde duyuracağız.