MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, genç nesilleri köylerde tutarak çiftçilik yapmalarını sağlamak adına ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayarak gençleri köylerde tutamadıklarını söyledi.

2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne işlenmek üzere verilen dosyaların içerisinde gençlerin azınlıkta olduğunu, kentte çiftçilikle uğraşan kesimin yüzde 90’ının yaşlı kesim olduğunun altını çizen Başkan Çetindağ, “ Genç nesillerimize çiftçiliğin bir meslek olduğunu anlatmakta zorlanıyoruz. Eğer genç nesili biz köylerde çiftçilikle besicilikle uğraştıramazsak emin olun 10-15 yıl içerisinde kente büyük şirketler gelerek tarım ve hayvancılık yapacak. Köylerimizdeki arazileri şirketler ekerse bu durumdan Sivas oldukça fazla olumsuz etkilenecek.” dedi.

Gençlere çiftçilik mesleğini gençlere, kadınlara iyi anlatmak gerektiğini bu konuda da iyi bir alt yapı hazırlıyıp gençleri üretime teşvik etmemiz gerektiğine vurgu yapan Çetindağ, “Gençleri yönlendrimek ve bilinçlendirmek adına köy okullarında ve merkezde gençlere çiftçiliği sevdirecek organizasyonlar yapıyoruz. Toprağın ve çiftçiliğin önemini anlatmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'müzle ortak hareket ediyoruz. Her sene olduğu gibi çiftçiliğin ve toprağın önemini bu yıl da öğrencilerimize anlatacağız. Öğrencilerimize ve gençlere gıdanın, suyun ve üretimin ne kadar önemli olduğunu aşılamaya çalışacağız. Hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu vurgulayacağız. Üretici aslında günümüzde ciddi anlamda saygı duyulmalı. Üreticilerimiz hepimiz için kıymetli. Bu konuda başta kurumlarımız olmak üzere toplumumuzda da bir bilinç oluşması lazım. Çiftçi üretmediği zaman biz nasıl hayatımızı sürdüreceğiz. Herkesin sofrasında çiftçinin gerçekten emek vererek ürettiği ürünler var. Pandemiden çıktıktan sonra gıdanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Tarımla uğraşan yetkili arkadaşlarımızın çitçilere, besicilere ve üreticilere gerçek anlamda sahip çıkmalarını istiyoruz. Bu konuda hububat alım satımı yapan esnaflara da çok ciddi görevler düşüyor. Çiftçinin ürününü daha az fiyata nasıl alırım diye uğraşmak yerine çiftçinin ürününün değerini verelim ve üreten kişiye saygı gösterelim. Çiftçi olmazsa alım satım yapan tüccarda olmaz. Sivas tarım ve hayvancılık şehri diyoruz ilimizde çiftçilerin ürünleri satacağı daha doğru düzgün bir alanımız yok. Eksikliklerimiz olabilir mi evet olabilir ancak bu eksiklikleri gidermekte bizlerin elinde.” ifadelerini kullandı.