Geçen günlerde Aksaray’da biz engellileri üzen bir olay yaşandı. Otizmli kardeşlerimizin okuduğu okulda engelsiz öğrencilerin aileleri, “Otizmli öğrencileri istemiyoruz.” diye okul önünde eylem yaptılar. Bu konuda aileleri suçlamak istemiyorum. Bu eylemi tetikleyen birçok etken olabilir. Mutlaka devletimiz araştırıp çözüm bulacaktır. Konumuz ailelerin, otizmi ne ölçüde bildiği, engelli breyi tanıyıp tanımadığıdır. Biz sivil toplum örgütlerine, medyaya büyük işler düşmektedir. İlimiz olan Sivas’ta farkındalık çalışmaları, yapılan kurslarla gerek üniversite öğrencilerine gerekse halkımıza engelliliği anlatmaya çalışıyoruz. Recep Toparlı Hocamızın ve ilimizin ileri gelenlerinin desteğiyle çok yol kat ettik. Bazen reklam yapıyorsunuz gibisinden eleştiriler alsak da farkındalık içinde yapılan konferanslar, panellerin getirisi büyük oldu. 2004 yılında Sivas’ta üniversiteye başladığımızda sokakta ve yollarda görülen engelli sayısı çok azdı. Binalarda erişilebilirlik çalışmaları hiç yoktu. Şu anda üniversitemize kurduğumuz görme engelliler için yapılan okuma yazmayı kolaylaştıran cihazlarla, birçok öğrencimiz ödevlerini rahatlıkla yaptı. Ben şahit oldum vize döneminde, bütün görme engelli öğrencilerimiz oluşturulan sistemlerde kitaplarını taradı, onlara gören arkadaşları eşlik ederek, taranan belgeleri sese çevirdi. Anadolu üniversiteleri içinde bizim üniversitemizdeki görme engellilere yönelik yapılanlar takdir topladı. Bazı eksiklikler olsa da zamanla taşların yerine oturacağına inanıyoruz. Üniversitemize, Sivas’ımıza ne kadar çok engelli gelir, sokağa çıkar, gereksinimlerini daha çok talep etmeye başlarsa ilimiz yöneticilerinin hayır demeden taşın altına elini koyacaklarına inanıyoruz.

Medyamız, ülkemizde ve ilimizde başarılı engellileri ön plana çıkarıp, onların hayatını haberleştirirse, engellilere yönelik kamu spotlarında artışlar sağlanırsa, çocuklar ve genç nesiller bilgilenip, ne yapacakları hakkında fikir sahibi olurlar. Eski dönemlerde medyamız engelli vatandaşların ailesine muhtaçlığını ve eksik yönlerini gösterirdi, halk ise bizlere karşı daha çok acıma hissine sahip olurdu.

Otizm ile ilgili araştırmalarım oldu, şaşırtıcı tarihî şahsiyetlerle karşılaştım, bunları örneklendirmek istiyorum.

1. Franz Kafka; ünlü edebiyatçı Kafka da bir otizme sahip engelliydi. Hâlen günümüzde kitapları okunuyor, Dönüşüm en önemli kitaplarından.

2. Ludwig Van Beethoven; en ünlü etkili bestecilerimizden biridir.

3. Friedrich Nietzsche; Alman asıllı filolog, filozof, kültür eleştirmeni şair ve besteci.

4. Albert Einstein; Nobel fizik ödülü sahibi, Alman asıllı kuantum fiziğinin büyük ismi.

5. Nikola Tesla; Sırp kökenli Amerikalı mucit, Edison’un öğrencisidir.

6. Thomas Edison; bilim adamı ve iş insanıdır. Ampulün mucididir.

7. Wolfgang Amadeus Mozart; klasik batı müziğinin en üretken ve etkili sanatçılarından biriydi.

8. İsaac Newton; dünya tarihinin en büyük fizikçilerinden biridir. Klasik mekaniğin temelini atmıştır.

9. Vincent Van Gogh; batı sanat tarihinin en önemli ressamlarından birisidir.

Otizme sahip engelliler iyi bir eğitim aldıktan sonra bütün engelliler gibi her dalda başarılı olabiliyor, yukarıda bahsettiğimiz tarihte ünlü otistik engellileri anlatan otizm dünyası internet sitesi, dünyada 110 çocuktan birinin otizmli olduğundan bahseder. Otizm, yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Otizmin nedeni tam olarak belirlenemese de, beyindeki hücrelerin diğer insanlara göre daha farklı işlediği bilinmektedir. İlkokul okuduğum yıllarda görme engelinin yanı sıra otizme sahip arkadaşlarımız vardı. Güçlü bir matematiksel hafızaya sahiptiler. Kişilerin doğum tarihine göre hangi gün doğduklarını bile hesaplayan arkadaşlarımız olurdu. Yağmur Adam filmi otizmi tanımak isteyenlere izlemesi gereken güzel bir film. Farkındalığa sahip, bir ortamda, gelişmiş bir eğitim sisteminde yetiştirilen otizmli engelli arkadaşlarımız tarihe yön verecek isimler arasına girebiliyor. Diyoruz ki, uygun ortamlar sağlandığında, gerekli güven tesis edildiğinde, engeller ortadan kalkar. Engel sanılanlar, sizin azminizi tetikleyen bir basamak hâline gelir.