Sağlıklı bir evlilik ilişkisi yürütmek isteyen her çift belli aralıklarla evliliklerinin sağlık kontrollerini yapmalıdır.

Eğer siz evliliğini, sağlıklı, kendine özgü, coşkulu, uyumlu, mutlu ve daha az sorunlu bir şekilde yürütmeye önem veren bir eşseniz aşağıya yazacaklarım işinize yarayabilir. 

Nasıl bir eş olduğunuzu düşünün ve gerçek halinizi fark edin (hayal ettiğiniz gibi bir eş misiniz?),

Eşinizin nasıl bir eş olduğunu düşünün ve gerçek halini fark edin (hayal ettiğiniz gibi bir eş mi?),

Evliliğinizde istediğiniz gibi ilerleyen alanları düşünün. İyi giden taraflara kendinizin ve eşinizin sağladığını düşündüğünüz katkılarını belirleyin,

İstediğiniz gibi ilerlemeyen alanları düşünün. Olumsuz giden yönlere kendinizin ve eşinizin olduğunu düşündüğünüz katkılarını belirleyin,

Daha farklı olmasını istediğiniz alanları belirleyin ve istediğiniz gibi olması için şu ana kadar yapmadığınız neleri yapabilirsiniz ve şu ana kadar yapmaya devam ettiğiniz nelerden vazgeçebilirsiniz, düşünün,

Daha farklı olmasını istediğiniz alanlar konusunda eşinizden beklentilerinizi (yapmasını ya da yapmamasını istediğiniz) belirleyin.

Tüm bunlar evliliğinizin sağlık kontrolünü yapacağınız toplantı öncesi hazırlıklarınız olsun. Eşinizin de aynı konuları düşünerek gelmesi toplantının etkililiğini artıracaktır.

Eşinizle ortak bir yer ve zaman için randevulaşın. Kimse tarafından bölünmeyeceğiniz, rahatça konuşabileceğiniz, rahat edebileceğiniz ve gereksindiğiniz kadar birlikte olabileceğiniz yer ve zaman dilimini organize ettiğinizden emin olun.

Bir araya gelin.

Kendiniz olarak, kendi dilinizle, içinizden tüm geçenleri, en öz halinizle birbirinize anlatın. Hanginiz konuşuyorsa diğeriniz dinlesin. Sözünü kesmeden, bölmeden, yargılamadan, savunmaya geçmeden tamda onun anlatmak istediğini tüm açıklığı ile anlamaya çalışarak dinleyin. Hem kendinizi dinleyin hem de birbirinizi.

Ağızlarınızdan çıkanlarınızı sadece kulaklarınız değil gönülleriniz de duysun…

Kendinizi tüm ve en gerçek halinizle anlatabildiğinizden emin olun.

Eşinizin kendisini tüm ve en gerçek hali ile anlatabilmesini destekleyin ve bunu yapabildiğinden emin olun.

Söylenenlerin arkasındaki tüm niyetleri ve duyguları, tüm gerçekliği ile anlamaya çalışın. Doğru anladığınızdan emin olun. Varsayımda bulunmayın, önyargılı davranmayın. Sadece birbirinize ve birbirinizle paylaştıklarınıza odaklanın. Birbirinize inanın…

İlişkinizdeki memnun olduğunuz ve olmadığınız yönleri, hayal kırıklıklarınızı, kendinizden ve birbirinizden beklentilerinizi, arzu ettiğiniz gibi bir evlilik ilişkiniz olması için yapmak istediklerinizi ve birbirinizden beklentilerinizi suçlamadan, savunmaya geçmeden ben dili ile ve nezaketle, birbirinizle konuşun.

Birbirinizden beklentileriniz konusunda yapamayacağınız bir istek varsa net olarak ve suçlu hissetmeden hayır deyin.

Birbirinizin evet lerini kabul ettiğiniz gibi hayır larını da saygıyla kabul edin.

Toplantınızın özetinizi yapın. Aldığınız kararları ve neler yapacağınızı kısaca tekrarlayın.

Kendinize ve birbirinize iyi dilekleriniz ve güzel niyetlerinizle toplantınızı ve o günkü evliliğinizin sağlık kontrolünü bitirin.

Toplantınız sonucunda aldığınız kararların uygulanması sürecinde birbirinize olumlu destek verin ve hoşgörülü olun.

Eğer kendi kendinize ve birbirinizle aşamayacağınızı düşündüğünüz sorunlarınız varsa mutlaka profesyonel yardım alın.