Son zamanlarda döviz ve altındaki artış sebebi ile vatandaşımızda gayrimenkullerinde artış yapmakta ama bu artışın bir usul ve kaidesi olduğunu bilmeden artış yapan vatandaşımız diğer bir vatandaşı da etkisinde bulunduruyor.

Bu yazımızda bu işin nasıl yapılması gerektiğini usul ve esasından bahsedeceğim..

Satılık ilanı hazırlanan evin fiyatını belirlerken, evin kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor. Kira fiyatı 2.500 TL olan bir evin, kabul gören ortalama geri dönüş süresinin (amortisman) 17 yıl olduğunu düşünelim. Bu durumda 17 yıl, yani 204 ayda eve yaptığınız yatırım size geri dönüyor. Sonuç olarak 2.500×204=510.000 TL olarak evinizin değerini hesaplayabiliyorsunuz. Geri dönüş süresi şehirden şehire, ilçeden ilçeye, mahalleden mahalleye farklılık gösteriyor.

Evin fiyatını artıran hangi özelliklere dikkat edilmelidir?

Evinizin değerini artıran özellikler arasında şunlar sıralıyabiliriz: Merkezi konumda bulunması, ulaşım araçlarına mesafesi, özel bir manzaraya sahip olması, güneş ışığı alan cephesinin olması, binanın yaşı vs. Diğer yandan yeni bir binada, hatta sosyal donatılarıyla öne çıkan markalı konut projelerinde yer alması evin satış değerini, aynı bölgedeki diğer satılık evlere göre yükseltecektir.

Evin bulunduğu bölgede, benzer özelliklere (bulunduğu mahalle, konum avantajları, metrekare, oda ve banyo sayısı, kat bilgileri vb.) sahip diğer satılık evler için de örnek fiyatlar çıkartılabilir..

Tüm bunları göz önünde bulundurarak fiyat çıkarmak gerekli falan şöyle demiş filan böyle satıyormuş gibi kulaktan dolma laflar ile  gayrimenkul satışa çıkarılmaz bir değeri vardır o değeri görmeden satış söz konusu olmadığı gibi sadece zaman kaybı yaşatır size

Unutulmaması  gereken  en önemli husus;

 ‘’alıcı müşteri en iyi araştırmacı en iyi hesap yapandır’’.

Haftaya görüşmek dileğiyle esen kalınız tüm gayrimenkul sorularınız için [email protected]