13 Ton Kaçak Tütün Gölbaşı ve Kahramankazan'da Ele Geçirildi! 13 Ton Kaçak Tütün Gölbaşı ve Kahramankazan'da Ele Geçirildi!

Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'nin ölümcül olabileceğini ve kan ve vücut sıvıları yoluyla bir başka insana da bulaşabileceğini açıkladı.

Uzmanlar, KKKA'yı taşıyan kenelerin genellikle Mayıs ve Eylül ayları arasında ortaya çıktığını ve iklim değişikliği nedeniyle kene ısırması vakalarında artış olduğunu belirtiyor. Özellikle Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum'da kene vakalarının yoğun şekilde görüldüğü uyarısı yapılıyor.

Dışarıda Çalışanlar ve Piknikçiler Dikkat!

Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, kenenin insan vücudunun her yerinde tutunabileceğini ve ısırırken anestezik madde salgıladığı için fark edilmeyebileceğini ifade ediyor. Bu nedenle piknik, hayvan bakımı gibi riskli alanlara giderken uzun, açık renk ve vücudu örten kıyafetler giyilmesi, mümkünse çizme yerine çorabın içine girecek şekilde ayakkabı tercih edilmesi ve çıplak ayakla dolaşılmaması gerekiyor. Riskli bölgelerde koruyucu kıyafetler giyilmeli ve kene kontrolü yapılmalı.

Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, yaptığı açıklamada, kenenin insan vücudunda her yere tutunabileceğine vurgu yaparak, “Kene salyasında anestezik bir madde vardır ve bunu hissetmeyiz. Bu nedenle piknik, hayvan bakımı gibi riskli bölgelere giderken mutlaka uzun kıyafetlerin giyilmesi gerekir. Açık renkte ve vücudu örten kıyafetler giyilmeli. Mümkünse çizme değilse çorabın içerisine girecek şekilde ayakkabı giyilmeli. Riskli bölgelerde kesinlikle çıplak ayakla dolaşılmamalı. Orada bulunulan süre içerisinde koruyucu kıyafetler bulunacak ve zaman zaman da vücut kene var mı yok mu diye kontrol edilecek” dedi.

Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ve riskli bölgelerden uzaklaştıktan sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. “Kene tespit ettiysek eğer ve vücudumuza tutunmamışsa kapalı bir kutuya koyup bertarafı sağlanmalı. Vücudumuzda kene görürsek kesinlikle elle çıkarmıyoruz. Başından tutularak çıkarılması lazım çünkü elle tutulduğu zaman kenenin parçalanma ihtimali var ve virüsü dışarı çıkarma ihtimali var” ifadelerini kullandı.

Kene ısırması sonucu KKKA virüsünün ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, yaygın kas ağrıları ve kanama gibi belirtiler gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, “Belirtilerin hepsinin birden olmasına gerek yok. Riskli teması olan ya da hasta bir kişiyle temas öyküsü olan bireyde bu belirtilerden herhangi birinin olması halinde mutlaka doktora başvurmalıdır. Kene tutması sonrası bu belirtileri ortalama 1 ila 3 günde bekleriz. Hastadan hastaya bulaştığında ise 5 ila 6 gündür ama bu süre 14 güne kadar uzayabilir. O yüzden bu hastaları 14 gün boyunca takip etmemiz lazım” dedi.

“Solunum yoluyla bulaş net olarak kanıtlanmamıştır ama kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığını biliyoruz. Bu nedenle hasta kişilerin çıktılarına temas etmemek lazım. Bu şekilde bulaşan vakalar var. Hastalık geçildikten sonra virüs idrar yoluyla atılım 6 hafta devam etmekte bu nedenle hastaların kıyafetleri dezenfekte edilmeli, düzgün temizlenmeli. Girdiği tuvalet ayrı olmalı ve çamaşır suyuyla yıkanmalı.” ifadelerini kullandı.