Müslümanlık, nezaketi, hoşgörüyü, letafeti, saygınlığı, vefayı ve kadirşinaslığı hal diliyle etrafına yansıtan insanlık demektir!..
Hindistanlı bir filozof olan Osho:

"İyi insanlar cennete gider değil iyi insanlar nereye giderse cennet orasıdır!" der. Ne dersiniz bir bakışımız, bir gülüşümüz, bir duruşumuz, bir hareketimiz kime ne kadar cennetvari bir mutluluk vermiştir.
Hiç düşündük mü?..
İnsana göre davranmakta neyin nesi insan gibi davranmak dururken.
İyiyi aramak, güzeli aramak, doğruyu aramak dururken kusur aramak, hata bulmaya çalışmak, kötülemekte neyin nesi!?!
Ahh insanlar!.
Tahammül gösterdikçe kendilerini vazgeçilmez sanan insanlar!..
Düşünsenize insan olarak dünyaya gelmişsiniz. Allah'ın size vermiş olduğu akıl gibi, kalb gibi, ruh gibi yetileri doğru bir yönde kullanamıyorsunuz. Vicdanını diri tutamıyorsunuz, fıtratınıza yatırım yapamıyorsunuz, merhamet duygularınız körelmiş. Ahireti umutmuşsunuz, hesap nedir bilmiyorsunuz. Tutkunuzu ilah edinmişsiniz, kendi kendinize yettiğinizi zannediyorsunuz, varsa yoksa kendi öncelikleriniz.
Bundan ala sefillik, düşkünlük, kayıp mı olur?

Birisinin bir hayat hikayesini okumuştum. En kötü kombinasyon, boş bir ruh ile dolu bir midedir!" diye bir söz duymuştu. Bu söz beyninde şimşekler çakmasına vesile olmuştu. Bu söz bilge kişilik Aliya İzzetbegoviç'e aitti. Bir sözün sahibine birde sözün doğruluğuna odaklandı. Kafa yordu. Düşündü düşündü. Ve kafasını kalbini ve kalıbını doğru iyi ve güzel olan şeylerle yoğurmak için yola koyuldu. Ve çıktığı bu yolculukta aklını, ruhunu ve benliğini vahiyle formatlamaya karar verdi. İşte bu kararın sahibi olan adamın elde ettiği kazancı düşünebiliyor musunuz?

Hadid Suresi. 16. Ayet dikkatimi çok çekmiştir. "İman(ettiğini iddia) edenlerin, Allah’ın zikrine, yani Hâk katında inen vahye karşı, ta kalplerinde ürperti duymalarının vakti hâlâ gelmedi mi? Ta ki kendilerine daha önce vahiy verilip de, üzerlerinden uzun zaman geçtiği için kalpleri katılaşan kimseler gibi olmasınlar; ki onların birçoğu yoldan sapmıştır!"
İbn Ömer bu âyeti okuduktan sonra vahiyle diyaloga girerek gözyaşları içinde şöyle dedi: “Evet, geldi ey Rabbim!”

Esas kazanç Allah'ı memnun edecek bir hayat değil midir?...
Esas kazanç ahirete yapılacak yatırım değil midir?
Esas mutluluk şeytanın kurduğu tuzakları alt üst etmek le gelmez mi?..
Esas zenginlik apoletlere, ünvanlara, etiketlere sahip olmak mıdır yoksa kaliteli kalibreli bir kulluğa sahip olmak mıdır?..