HANİFE KANAT
Sivas Bedensel Zihinsel Engelli ve Engelli Aileleri Derneği Başkanı Halil Geçkil, 3 Aralık Engelliler Günü hasebiyle dernek faaliyetleri ve engelli bireylerin toplum içerisinde yaşadığı sorunlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dernek olarak engelli bireyleri ve özel çocukları topluma kazandırmayı hedeflediklerini belirten Geçkil; “Engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamını her alanında farkındalıkla artırmayı amaçladık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda iş alanlarında engelli kardeşlerimizin rahat bir şekilde çalışmalarına ve eğitimlerini devam ettirmelerini sağladık. Psikolojik alanda destekledik ve bu arada yaptığınız çalışmalar içerisinde kendini ifade edemeyen özel çocuklarımıza ve alzheimer hastalarımıza Sivas'ta binden fazla sevgi izi, sosyal alanda özel ise çocuklarımızı aileleriyle beraber moral ve motivasyon günleri geceleri ve hatta tatilleri düzenleyerek biz de varız demelerini sağladık. Sivas'ta özel çocuklarımızın önüne takılan engelleri kaldırarak rahat bir ortamda kendilerini geliştirmelerini sağladık ve sorunlarını çözdük. Sivas'ta 2 bin adet tekerlekli sandalye dağıtarak toplumda biz de varız demelerini sağladık. Okuma yazma seferberliği düzenleyerek yaşlılarımız ve okula gidemeyen özel insanların diploma almalarını sağladık. Özel kurumlarda çalışmalarını sağladık. Seminerler ve sempozyumlar düzenledik engelleri aşmalarında gerekli destekleri alarak ihtiyaçlarını giderdik ve gidermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK ENGEL İNSANLAR
Toplumun engelli vatandaşlar ile ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini savunan Başkan Halil Geçkil; “Vatandaşlarımız engelli bireylerimize bazen yanlış davranışlar sergileyebiliyor. Engelli vatandaşlarımız için engelsiz yaşamlar istiyoruz ama birçok sorunlar karşılaşabiliyoruz. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi Sivas Belediyesi’nin engelli vatandaşlar için başlattığı uygulama olan akülü araç şarj istasyonu. Bizler bazen istasyona bırakılan motorlardan dolayı araçlarımızı şarj edecek yer bulamıyoruz. Bir diğer sorunumuz yaya geçidini kullanamıyor olmamız ve akülü araçlarımızla seyir halindeyken yaşadığımız sorunlar oluyor. Kesinlikle toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşlar bilgilendirilirse engelli bireylerin hayatı daha da kolaylaşacak ve her zaman söylediğimiz gibi engelli bireylerimize engelsiz bir yaşam sağlamış olacağız.” dedi.
BELEDİYE SOSYAL AKTİVİTELERE YER VERMELİ
Birçok ilde engelli derneklerinin yaptığı sosyal faaliyetlerden belediyelerin ücret almadığını aktaran Geçkil; “Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak için sosyo-kültürel faaliyetler göstermeye gayret ediyoruz. Ancak her dernekte olduğu gibi bizlerde maddi sorunlar yaşıyoruz. Birçok ilde engelli dernekleri faaliyet göstereceği zaman belediyeler sosyal tesislerini ücretsiz bir şekilde derneklere tahsis ediyor. Ancak Sivas’ta böyle bir uygulama yok, bizler belediyemizden engelli kardeşlerimize yaptığımız aktivitelere özen göstermesini ve faaliyetlere yer vermesini talep ediyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.