MEHMET TIRPAN

Valilik, Belediye, Cumhuriyet Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin ortaklaşa Şemseddin Sivasi anısına düzenlediği ‘Şehir ve Kimlik’ adlı ulusal sempozyum il protokolü ve 25 Üniversiteden 48 dekanın katılımı ile gerçekleştirildi. Kentte bugünde devam edecek olan sempozyumda bir çok konu ele alınacak.

Sivas Ankara Hızlı Tren Hattı Bir Yılda 1 Milyon Yolcu Taşıdı! Sivas Ankara Hızlı Tren Hattı Bir Yılda 1 Milyon Yolcu Taşıdı!

4 Eylül Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyuma Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa D. Karacoşkun, dekanlar ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Sivas’ın geçmişte bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak Şemseddin Sivasi anısına ‘Sehir ve Kimlik’ ulusal sempozyumun Sivas’ta yapılamasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Şehre farklı illerden gelen katılımcıları selamlayarak hoş geldiniz diyen Vali Dr. Yılmaz Şimşek, “Malumunuz üzere yerleşik hayatın başladığı insanlığın kurduğu en eski şehirlerin bulunduğu topraklarda yaşıyoruz. Güzel vatanımızda toprağın altıda üstüde insanların en eski medeniyet izleriyle doludur. Bugün yaşadığımız şehirlerin çoğu da kadim medeniyet merkezlerinin üzerinde kuruluştur ve onların devamı niteliğindedir. Bizden öncekilerin kurduğu, yaşadığı, yıktığı ve yeniden kurduğu tarihi şehirlerin bugünkü sakinleriyiz. Aynı zamanda bu kadim şehirleri gelecek nesillere devredecek de emanetçileriz. Kültür unsurlarının hayatınızdaki izleri takip etmek kültür köklerimizi keşfetmek bağlamında da son derece anlamlıdır. Tarihi ve coğrafyasıyla birlikte bu uygarlık yansımaları bir şehre kimliğini katar. Kimliği zaman içinde olgunlaşan kentler kendi sakinlerine bu ortak kimliği aşılarlar. Yani değerli katılımcılar, hepimiz ait olduğumuz kentin tesirlerini üzerimizde taşırız. Bu tür sempozyumlara insan, şehir ve şehir kimlik ilişkilerini ortaya konması anlamında çok değerli ve örnek programlar buluyoruz. Binlerce yıllık geçmişi olan ve pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Sivas’ta bu konuların ele alınması da son derece sevindiricidir. Hitit, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde merkezi konumunu koruyan kadim şehirde bilimsel buluşmaların artarak devam etmesini temenni ediyorum. Sözlerime bu duygu ve düşüncelerle son verirken sempozyumumuzun hayırlı geçmesini temenni ediyor, düzenleyen ve emek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

BİLGİN, HACI BAYRAM VELİ HAZRETLERİ’NİN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin ‘Gönülde her ne var ise, şehir olarak görünür. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk ile dolu olanın şehri gülistan olur.’ Sözünü hatırlatarak ‘Sahip olduğumuz eşsiz medeniyetin değerlerini, şehrimizi nasıl imar ve inşa etmemiz gerektiğini yüzyıllar öncesinden bize öğretiyor. Bu sempozyumla hitap ettiğimiz kıymetli şahsiyet Türk İslam dünyasındaki üç gençten biri olan Şemseddin Sivasi’de bizlere çok şeyler öğretti.” dedi.

Anadolu'nun en kadim şehirlerinden birisi olan Sivas’ın yüzyılların birikimiyle oluşan, tarihi ve kültürel zenginliğe sahip olduğunu hatırlatan Başkan Bilgin, “Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Osmanlı'dan Cumhuriyete uzanan medeniyet yolculuğunda Sivas'ta ülkemizin en önemli şehirlerinden birisi hem de bu topraklarda yaşayan insanlarımızın huzurlu bir hayat sürmelerinin mekanı olmuştur. Bizler de bu çerçevede belediyecilik anlayışımız gereği tarihten gelen kültürel mirasımızı yeni kuşaklarla buluşturmak ve özellikle bugünün ve geleceğin daha yaşanılabilir bir şehrine hizmet etmek gayesindeyiz. Güzel şehrimizin tarihi dokusunu korumaya ve ön plana çıkarmaya yönelik projelerimizle birlikte insanımızın yaşadığı coğrafyayla barışık olması için nezih ve estetik iskan mekanları ve sosyal donatılar ulaşım imkanları ve yeşil alanlar oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Bunlara yönelik geniş kapsamlı projelerimizi uygulamaya devam etmekteyiz. Sivas Belediyesi olarak bugünkü sempozyumun edildiği, mutasavvuf ve ilim adamı olan Şemseddin Sivasi’nin eserlerini günümüze taşımayı başardık. Bugün de böyle bir sempozyum düzenlenmesi bizler için kıymetlidir. Sempozyumun düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“İLKİNİ SİVAS’TA YAPTIK İKİNCİSİNİ DE KİLİS’TE YAPACAĞIZ”

Şehir ve Kimlik üzerine hazırlamış oldukları sempozyumu 2019 yılı içerisinde Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doğan Karaçoşkun ile yapmış olduğumuz istişarenin ardından doğduğunu ancak salgın sebebi ile ertelemek zorunda kaldıklarını aktaran Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız da bu yıl Sivas’ta gerçekleştirilen sempozyumun ikincisini 2023 yılında Kilis'te yapacaklarını söyledi.

Şehirler denildiğinde kişilerin akla geldiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, “Sivas'la ilgili de ilk aklımıza gelecek kişilerden birisi Şemseddin Sivas’iakla geliyor. 1520 yılında doğmuş olan Şemseddin Sivasi’nin toplam 24 eseri var. 1597 yılında vefat ettiğinde çok sayıda bilim adamı yetiştirip bugünkü Türkiye'nin sınırları dışına da göndermiş büyük bir ilim adamıdır Şemseddin Sivasi. Arapça, Farsça ve Türkçe çok sayıda eser vermiştir ki onun eserleri ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Profesörlük alan birçok hocamız vardır. Bu eserlerin tamamı Sivas Belediyemiz tarafından da yayınlandı. Şu anda belediyemizin sitesinden de indirilebiliyor. Büyük bakanlar, büyük mezarlar üzerinde kurulur. Büyük mezarlarımız olmak zorunda. Türkiye baktığımızda, ülkemize baktığımızda birçok şehirde büyük mezarlar görüyoruz. Her ne kadar bu sempozyumu, Şemseddin Sivasi adına yapıyor olsak bile Sivas'ımızın manevi büyükleri oldukça fazla. Her biri bir şehri abat edecek büyüklükte insanlarımız vardı. Işte Kadıburhanettinde bunlardan biris 2015 yılında Şemseddin Sivasi yılı ilan edilmiş ve birçok etkinlik yapılmıştı. 2016 yılında da Kadıburhanettin yılı ilan edilmiş ve o yıl da Kadıburhanettin ile ilgili birçok sempozyumlar, toplantılar yapılmıştı. İnşallah bunları devam edeceğiz niyetindeyiz. Sempozyumumuza destek veren valiliğimize, belediye başkanlarımıza öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

“SİVAS’TA BENİM VE ÇOCUKLARIMIM DERİN HATIRALARI VAR”

Son olarak düşüncelerini paylaşan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa D. Karacoşkun ise, “Sözlerime başlarken her birinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum. Ben takdim eden arkadaşımızın şehir mekan ilişkisine dair söyledikleri ilhamla birkaç şey müsaadenizle ifade etmek istiyorum. Benim tutulduğum şehir Sivas. Burada 10 yıl bulundum ve görev yaptım. Benim ve çocuklarımın çok derin hatıraları oldu. Çok kadim, kalıcı güçlü dostluklarımız oldu. Hayatımın en verimli yıllarını ben burada geçirdim. Bugün alanımda olsun, edebi olsun, kültürel olsun, sanatsal olsun, yazdığım her şey baktığınızda bir şekilde Sivas'tan ilham almıştır. Ya da Sivas'ta yeşermiştir. Gökmedrese'den Şifahiye ve Buruciye Medresesi’ne varana kadar, Kale Cami'sinden Paşa Camisi'ne, meydan camisinden, Ulu Cami'ye, istasyon caddesinden Kazancılar Caddesi'ne Paşa Fabrikası'ndan Karşıyaka'ya kadar şehrin her köşesi zikredildiğinden, duyduğumda, yürüdüğümde, gördüğümde içinde bir derin bir hüzün oluşan sevdamın şehri Sivas yine ruhumun 3’üncü şehri. Değerli dostlar ben aslında şehir ve kimlik bağlamındaki bu sempozyum açılışında değerli takdimci arkadaşımızın da sözlerinden hareketle ilhamla duygularımı ve düşüncelerimi dile getiren bu çerçevede birkaç şey sizlerle paylaştım. Hiç şüphesiz ki 2 gün sürecek olan bu sempozyum sürecinde konu çok daha geniş, çok daha kapsamlı, zengin bir şekilde burada ele alınacak. İnşallah bizlerin zihin dünyamıza ciddi katkılar sunacaktır.” ifadelerine yer verdi.