HANİFE KANAT

Temel gıda ürünlerinden bir tanesi olan yumurtaya gelen üst üste zamlar cep yakmaya başladı. Geçtiğimiz yıldan bu yana yumurta yüzde 100 zam alan ürünlerden bir tanesi oldu. Boyutlarına göre fiyatı değişen yumurtanın büyük boy olanı 1,5 lirayı geçti.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin (YUM-BİR) yayınladığı fiyat listesine göre Katma Değer Vergisi (KDV) hariç büyük boy yumurtanın fiyatı 1 liradan 1,10 kuruşa yükseldi, 90 kuruş olan orta boy yumurtanın fiyatı ise 1 liraya yükseldi.

YUM-BİR’in yayınladığı listede fiyatlar KDV’siz yer alıyor ancak marketlerde büyük boy yumurta fiyatı 1,5 liradan satılıyor. Geçtiğimiz sene YUM-BİR’in yayınladığı listeden yer alan büyük boy yumurta fiyanının 55 kuruş olduğu gözlemlendi. Bu durumda yumurtaya bir sene içerisinde yüzde 100’lük bir zam olduğunu gösteriyor.

Temel gıda ürünü olan yumurtaya zam gelmesi ile ilgili vatandaşlar; “Artık söyleyecek pek bir şey kalmadı. Her şeye her geçen gün zam geliyor, yetişemiyoruz, yetiştiremiyoruz.” yorumunu yaptı.