HANİFE KANAT

Ülkemizde yılbaşından bu yana her nevi ürüne gelen zamlar, alıcı ve satıcıyı etkilemeye devam ediyor. Arka arkaya gelen zamlarda başı çeken ürünlerden bir tanesi temel gıda olan yumurta. Geçtiğimiz günlerde yumurtaya yüzde yüz zam geldi. Böylelikle yumurta bir sene içerisinde yüzde 250 oranında zam almış oldu.

Temel besin kaynaklarından bir tanesi olan yumurtanın 30’lu kolisi 30 liradan satılıyordu, son gelen zam ile birlikte 30 lira olan 30’lu kolinin fiyatı 60 liraya yükseldi. Yumurta işletmeciliği yapan iş yeri sahipleri; “Gelen zamdan sonra zamlı fiyatlar bile bizim girdilerimizi karşılamıyor. Maliyetlerimiz çok yükseldi, akaryakıta, yemlere ve nakliyeye gelen zamlar bizleri de zam yapmaya mecbur bırakıyor.” açıklamasını yaptı.

Beyaz yumurtanın fiyatı 55-60 TL’den başlarken, kahverengi yumurtanın fiyatı 60-65 TL’den başlıyor. Artık yapılan zamlara yetişemediklerini ve alıştıklarını belirten vatandaşlar; “Yumurta temel besin, çocuklara mutlaka her kahvaltıda yedirilmesi gerekir ama biz artık bunu bile yapamıyoruz. Önceden çocuklarımızı markete götürdüğümüzde abur cubur almaması için telkinde bulunurduk. Şimdi çocuklarımıza yumurta dahi alamayacak duruma geldik.” ifadelerini kullandı.