HABER MERKEZİ

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, son dönemde gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışın sorumlularının emlakçılar olarak lanse edilmesine tepki gösterdi.

Ekonomide yaşanan  dalgalanmalar ve dövizdeki artışlar nedeniyle girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve bu durumun da gayrimenkul fiyatlarına yansıdığını dile getiren Çayır; “Fiyat artışının sorumlularının emlakçılar gibi gösterilmesi kabul edilemez. Bizler sorumlu emlak danışmanları olarak alıcı ve satıcı, kiralayan/kiracı arasında bir nevi köprü vazifesi gören aracılık hizmeti veren kişileriz. Bizler malın, mülkün sahibi değiliz. Son günlerde artışlara ilgili maalesef yanlış bir algı oluşturulmuş durumda. Mülk sahibi mülkünün, kira veya satış değerini kendisi belirler. Bizler hizmet bedeli olarak hizmetin oluşmasından sonra alıcı/satıcıdan hizmet bedelimizi tahsil ederiz. Bu konuda emlakçı esnafımızın itibarına yönelik suçlamaları kabul edemeyiz. Bizler belirleyici değil aracıyız” dedi.

Sivas Emlakçılar Birliği olarak kendilerinin de fiyat artışlarını istemediklerini kaydeden Çayır, “Fiyatlardaki fahiş artışlar emlakçı esnafımıza fayda değil, zarar vermektedir. Artışlar nedeniyle alım-satım oranları da düşüyor. Bu da aslında bizim sektörümüze zarar veriyor. Bu artışlarla bizler de mücadele ediyoruz. Sivas’ta fahiş fiyatlarla mücadelede yapılacak çalışmalara istendiği takdirde her zaman destek vermeye hazırız. Ülke genelinde olduğu gibi Sivas Emlakçılar Birliği’nin de gayrimenkul taşınmaz fiyatlarının denetimi konusunda bir yetkisi yoktur. Bu konuda denetim yetkisi Ticaret Bakanlığı'na bağlı illerdeki müdürlüklerdir. Bunun dışında bizim mülk sahiplerinin belirlediği fiyatlara bir yaptırım yapmamız söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.