MEHMET TIRPAN

Sivas’a farklı ülkelerden gelerek eğitim alan üniversite öğrencilerinin kentin ticaret elçileri olmaları adına Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Derneği’nce hayata geçirilen proje kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerle kentte üretim yapan firmaların temislcileri bir araya geldi.

Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Derneği Başkanı İsmail Timuçin’in başkanlığında gerçekleştirilen programın ilkinde yabancı öğrencilere kentte üretilen ürünlerin bazıları tanıtıldı. Önümüzdeki günlerde peş peşe gerçekleştirilecek olan toplantılarda yabancı uyruklu öğrencilere ticaret, gümrük işlemleri, para kazanma yolları ve komisyonculuk konularında eğitimler de verilecek. SOSAD’da gerçekleştirilen programda katılımcılara bilgiler veren Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Derneği Başkanı İsmail Timuçin, Yabancı öğrencilerin elinde büyük bir fırsatın olduğunu bu fırsatın ise her iki ülke açısından da verimli olacabileceğini söyledi.

Yabancı öğrencilerin Sivas’ın ticaret elçileri olabileceğini de aktaran Başkan Timuçin, “Türkiye’ye okumak için farklı farklı ülkelerden geldiniz. Ama siz isterseniz kendi ülkelerinizle Türkiye arasında ticaret elçisi olabilirsiniz. Bu durum hem bizim hemde sizin ülkenizin faydasına olur. Bu fırsatı değerlendirebilmeniz içinde şatış pazarlama eğitimi, ithalat, ihracaat eğitimi, pazarlama, finans eğitimi ve gümrük mevzuat eğitimi almanız gerekiyor. Bu eğitimler alındığında isterseniz çok güzel çalışmalar yapabilirsiniz. Eğitimlerin verilmesi noktasında da sizlere yardımcı olacağız.” dedi.

Türk öğrencilerle ortak çalışmalarında yapılabileceğini de sözlerine ekleyen Başkan Timuçin, “Sizler kendi ülkelerinizi tanıyorsunuz. Buradaki türk öğrencilerde şehrini ve ülkesini tanıyor. Ortak çok güzel ticaretler yapılabilir. Olayı daha büyük düşündüğümüzde ise Sivas’ta en çok ne üretiliyorsa kendi ülkelerinize pazarlayabilirsiniz. Ya da kendi ülkenizdeki ürünü Türkiye’de herhangi bir firmaya satabilirsiniz. Bir çok ülkede üretimde kullanılan hammadeler var. Bu konuda sizlerin ciddi bir araştırma yapması gerekiyor. Eğer ticaret elçisi olursanız hem hayata atılırsınız hemde para kazanırsınız. Tecrübenizde her geçen gün daha da artar. Maliyet muhasebesini de iyi yapmamız lazım ki kazanç sağlayalım. Bunu sağlayabilmek adına eğitimler alarak kesinlikle gümrük mevzuatını iyi bilmemiz gerekiyor. Yine farklı düşündüğümüzde ülkelerinizdeki iş adamlarını Sivas’a davet edersiniz ve sanayicilerimizle buluşturabilirsiniz de. Bu da farklı bir ticari yöntemdir. Bunları yapabilmeniz için Sivas’ı tanımanız gerekli. Sivas’ta ne üretiliyor, potansiyeli ne, üretimde hangi hammadeler kullanılıyor iyi bilmeniz lazım. Kendi ülkenizin potansiyelini de tabiki iyi bilmeniz lazım ki ondan sonra mukayese yapın. Genelde inanç noktasında da bir birimize yakın ülkeleriz. Ortak değerlerimizi ön plana çıkararak birbirimizi kalkındıralım. Ülkelerimizi hep birlikte güçlendirelim.” şeklinde konuştu.

Programın ardınan yabancı uyruklu öğrencilere neredeyse tüm dünyada kullanılan kam milinin üretildiği fabrika ve eldiven üretim fabrikası gezdirildi. Gezinin ardından ise öğrencilere yemek ikram edildi.

Öğrenciler ise SOSAD Başkanı İsmail Timuçin’e göstermiş oldukları ilgi ve misafirperverlikten dolayı teşekkür etmeyi ihmal etmedi.