Sivas’ta 3. Tarım Fuarı düzenlenen törenle açıldı. Her yıl düzenli gerçekleşen fuarın açılışına Vali Davut Gül, Milletvekilleri ve il protokolü katıldı. Açılışta konuşma yapan Sivas Valisi Davut Gül, “Fuarı düzenlemek güzel, bir eksikliğimiz var. Bizim fuar da satış yaptığımız tarım ürünlerinin önemli bir kısmının burada üretilmesi lazım. Sivas’ın Pazar olmaktan çıkıp bu ürünlerin üretildiği merkez olması lazım” dedi.

SİVAS Kongresi'nin 97'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında 3'üncüsü düzenlenen 'AGRO Sivas 2016 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı' ile İlçeler Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Kongre Merkezi ve Fuar Alanı'nda bu yıl 3'üncüsü düzenlenen AGRO Sivas 2016 3'üncü Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı ve İlçeler Sergisi'nin açılış törenine Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, protokol üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, “İnşallah tarım ve hayvancılık alanında ciddi gelişme yaşayacağız” dedi.

Programda konuşan Sivas Valisi Davut Gül, tarım fuarı ile ilgili yaşanan eksiklikten bahsetti. Vali Gül, “3’ncüsünü düzenlediğimiz Tarım fuarı hayırlı olsun. Fuarlara bir çok anlam yükleyebiliriz. Ama hepsinden önemlisi fuar düzenlemek bir iddia işi. Sivas’ın bu konuda da iddiası var. Sivas tarım ve hayvancılık kentidir ve gelişmektedir. Fuarı düzenlemek güzel, bir eksikliğimiz var. Bizim fuar da satış yaptığımız tarım ürünlerinin önemli bir kısmının burada üretilmesi lazım. Sivas’ın Pazar olmaktan çıkıp bu ürünlerin üretildiği merkez olması lazım. Bunu çok rahatlıkla yaparız. Başka illerin yapabildiği herşeyi burada da yaparız. Bu konuda özellikle Ticaret odamızın öncülüğünde hem 1. Organize de hem ikinci organize sanayi sitesinde yatırım yapacak iş adamlarının bu konuya yoğunlaşması lazım.

325 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Sivas’ta bir grup yatırımın tamamlandığını ve açılışının yapılacağını söyleyen Vali Gül, “Orman ve Su İşleri Bakanımızın katılımı ile 325 milyon TL’lik yatırım Sivaslılara armağan edilecek. Yeter mi, yetmez. Daha iyisi olsun istiyoruz. Şundan emin olun ki özellikle küçük ölçekli göletlerle ilgili su tutulabilecek ve sulanabilir arazi olduğu müddetçe bütün projeleri hayata geçiriyor. Dolayısıyla da Sivas’ta da küçük göletlerle ilgili şartları uygun olan yerlerde tesisler yapılıyor  ve verimli araziler sizlerin hizmetine sunuluyor.  Bu bereketli toprakların alt yapısı daha güzel olacak” dedi.

Vali Davut Gül ile birlikte diğer konuşmacılar da tarım ve hayvancılığın gelişmesi adına çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

CHP MİLLETVEKİLİ ALİ AKYILDIZ;

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, 25 yıl ziraat mühendisi olarak çalıştığını, tarım ve hayvancılık konusunda yaşanan sıkıntıları iyi bildiğini sözlerine ekleyerek “30 Ağustos’ta Dumlupınar’da idim. Bu tarım fuarını barış ve kardeşçe yapabiliyorsak Dumlupınar ve dört bir yanda kendini feda eden şehitler ve onların bize emanet ettiği devletimizde yapabiliyoruz. 25 yıl tarım sektöründe çalıştım. Ziraat mühendisiyim. Tarım sektörünün sıkıntılarını sahada bizzat yaşıyorum. Bu tür fuarları önemsiyorum. Bu fuarın tarımımıza katkılar sunacağını düşünüyorum” dedi.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ HİLMİ BİLGİN

AK Parti Milletvekili Hilmi Bilgin ise tarım ve hayvancılığın milli bir strateji ile yürütülmesi gerekliliğinie vurgu yaptı. Bilgin, “Tarım ve hayvancılık milli strateji ile yürütülmelidir. 2002 yılından itibaren bu alanda büyük gelişmeler var. Bunlar yeter mi yetmez elbette ki. Tüm taraflarla ortak bir masada ilimiz ülkemiz için neler yapabiliriz diye istişareler yapmalıyız. Sulanabilir arazi alanının artırılması amacıyla çalışmalar yapılıyor. En son Gemerek’te Kartalkaya barajının ihalesi yapıldı. O çevre de ürün çeşitliliği artacaktır. İrili ufaklı bir çok yatırım yapılıyor. Arazi toplulaştırılması noktasında çalışmalar sürüyor. Miras hukukunda tarım arazilerinin parçalanması amacıyla çalışmalar yaptık. Bu devrim niteliğinde bir çalışma olacak. Et entegre tesisini geçen yıl tamamladık. Pazar günü sayın bakanlarımızın katılımı ile açılışını yapacağız” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI SAMİ AYDIN

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, bilinçli tarımın ciddi farkındalık yaratacağına dikkat çekti. Başkan Aydın, “Bu fuarın şehir ekonomisine ve tarımına katkı sunacağını düşünüyorum. Bu projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Tarım olmazsa olmaz. Bu ülke için değil bütün dünya için bir gerçek. Bunun daha verimli bir şekilde yapılması lazım. Sivas en büyük ikinci il ama bu alanı verimli kullandığımızı söyleyemeyiz. Sulanabilir arazi ciddi şekilde artırıldı. Gerçekten Sivas’ta çok sayıda baraj yapıldı ve geniş alanda sulama yapılıyor. Sulanabilir arazi sayısı ciddi şekilde arttı. Bu ciddi bir alt yapı. Sivaslıyız ve Sivas’ı biliyoruz. Tarım anlayışı kendi ihtiyaçlarımız üzerine kurulu, bunu değiştirmeliyiz. Tarımın da para kazanabilir bir şekilde yapılması gerekiyor. Belki bu nokta da hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın eğitimine yönelik bilinçli tarım yapmasına yönelik adımlar atılmalı. Bizim insanımıza önce göstermemiz lazım. Toprakta hangi ürünlerin yetişebileceğini anlatmamız lazım. Bu anlamda da yapılan çalışmaların olduğunu biliyorum. İnşallah bunlar geliştikçe tarımda aşama kaydedeceği inancındayım” şeklinde konuştu.

MÜSTEŞAR PAKDİL

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ise “Tarım insanlığın vazgeçilmezi. Bu açıdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak bizim görevimiz gıdanın temin edilmesi ve bunun güvenilir bir şekilde arz edilmesi. Gıdanın sağlık açısından herhangi bir yanlışı içermemesi gerekiyor. Bakanlık olarak çabamızın temeli bu. Bunu yaparken sürdürülebilirlik bizim açımızdan önemli. Sivas ili gerek tarım gerek hayvancılık açısından önemli bir il. Geniş tarım arazileri var bunun daha verimli olarak kullanılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Hangi alanda hangi ürünü daha iyi üretebileceksek çiftçilerimizi bu alanlara yönlendirme çabası içerisindeyiz. Bu çerçevede gerek içerideki insanımızın gıda ihtiyacını karşılamak gerekse ihracat potansiyelini artırma noktasında bu tip yönlendirme içerisinde olacağız. Fuarlar önemli işlev gören faaliyetlerdir. Bir gelişmeyi sağlıyorsunuz” dedi.

Konuşmaların ardından açılış programına geçildi. Sivas Valisi Davut Gül ve protokol üyeleri toplu halde açılış gerçekleştirdi. Stantları tek tek gezen Vali Gül ve beraberindekiler, burada katılımcılardan bilgiler aldı.