İl Özel İdaresi’nin 135 milyon TL’lik bütçesi ve yatırım programı il genel meclisinin dün gerçekleşen oturumunda kabul edildi. Ayrı ayrı oylanarak kabul edilen bütçe ve yatırım programı görüşmesine Sivas Valisi Davut Gül’de katıldı. İl Özel İdaresi’nin geniş bir coğrafyaya hizmet götürdüğünü söyleyen Vali Gül, meclis üyelerine yaptıkları çalışmadan dolayı teşekkür etti.

Sivas’ın bütçesinin 135 milyon TL olduğunu ifade eden Vali Gül, bu bütçeyi çeşitli girişimler ile artırmak istediklerini ifade ederek “ Yoğun bir dönem geçirdiniz. Sivas coğrafi olarak ikinci büyük il. İl Özel İdaresi anlamında Türkiye’nin en büyük toprak parçasına bağlı. Diğer iller büyükşehir olarak hizmet veriyor. İdaremizin yükü ve sorumluluğunun sizler farkındasınız. Türkiye’nin ikinci büyük toprağına sahip olmakla birlikte gelirlerimiz ikinci değil. Yani biz Ankara’nın sahip olduğu yada İzmir’in gelirine sahip değiliz. Bu arada bir makas oluşturuyor. Bu nedir, istenilen hizmetlerin hepsine aynı zaman da cevap verememe demektir. Eğer biz Ankara’nın sahip olduğu gelirlere sahip olsaydık, yada İzmir’in gelirlerine sahip olsaydık, ilimizin bütün sorunlarını 2 yıl içerisinde çözmüş olurduk. Ama 135 milyon TL bütçemiz var. Bunu da sadece kırsalın ihtiyaçları değil aynı zaman da eğitim, kültür, sağlık gibi hayata dair her yerde sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

İLAVE KAYNAKLAR BULACAĞIZ

Sivas’ın yatırım isteyen bir şehir olduğuna dikkat çeken Vali Gül, 135 milyon TL’lik bütçe ile tüm beklentilerin karşılanmasının zor olduğunu söyleyerek ilave kaynağa işaret etti. Vali Gül, “Size gelen taleplerin bazılarını karşılayamamanız mümkün değil. Bize düşen daha çok bütçe artırmak olacaktır. Eğer 200 milyon olursa, taleplerin önemli kısmı gerçekleşmiş olur. Türkiye gerçekleri içerisinde bütçeyi 200 milyon yapalım demek de gerçekçi olmayacaktır. Gelirlerimiz belli, bir önce ki yıl gerçekleşen bütçe belli, Türkiye’nin durumu belli. Bunların hepsini toparladığınız da vatandaşın taleplerini 20 gündür en iyisini bulmaya çalıştınız. Bütçenin en önemli müsebbibi sizsiniz. Bize düşen ilave kaynak bulmak, verimli kullanmak. DAP’a girdik. Kalkınma bakanlığının yardımları oluyor. Bu hibe yardımlarını ne kadar artırırsak hem sizin sorumluluğunuzu biraz üzerinizden almış olacağız hem de vatandaşa daha çok hizmet götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

10 BİN KİŞİLİK YURT YAPIYORUZ

Sivas’ta öğrencilerin yurt sorununa dikkat çeken Sivas Valisi Davut Gül, İl Özel İdaresi’nin bazı arsaları ile hazine arazilerini takas yaptıklarını söyledi. Bu takas sonrasında 10 bin kişilik yeni yurt yapılacağını ifade eden Vali Gül, “Bir takas konumuz vardı. Orada İl Özel İdaresine ait olup milli eğitime tahsis edilmiş okullar var. Fiilen bizim olan ama kullanmadığımız arazilerimiz var. Bunları hazinede üzerinde herhangi bir yapı olmayan arsalarla takas kararı aldık. Onu da üniversite öğrencilerine yurt olarak ayırdık. Öğrencilerin ciddi yurt sorunu var. Kredi Yurtlar kurumu ile ön protokol yaptık. 10 bin kişilik yurt yapacağız. Sivas’ta ki mevcut yurt kapasitemiz 11 bin toplamda. Biz il genel meclisimizin desteği ve hazinenin onayı, rektörlüğün uygun bulması ve sayın bakanımızın işleri takip etmesiyle yaklaşık 250 milyon TL civarında bir yatırımı Sivas’a kazandıracağız. Mülkiyet bizim olduğu için kalıcı bir yatırım olacak. Bu işleri yaparken idaremizin cebinden bir lira dahi para çıkmayacak. Bu işte aksine gelir de elde edeceğiz. Üniversitenin alt yapısı güçlenecek, istihdam olacak. Hizmet sektörü gelişecek. Dün ön protokol imzalandı, yönetim kurulu kararı çıkacak. Arazilerin neresi olduğu belli. Sizlerle birlikte bu yatırımı gerçekleştireceğiz” dedi.

HALKI DİNLEYECEĞİZ

Sivas’ın gelişmesi için fikirlere önem vermesi gerektiğini söyleyen ve bunu örneklerle süsleyen Sivas Valisi Davut Gül, “Sivas’ın şu anlayışı terk etmesi lazım. Milleti toplasınlar 200 kişi, birisi çıksın anlatsın dursun. Sonra da 200 kişi çıksın evine gitsin, gittiğin de ben toplantıya gittim demesin. Bunun için tüm halkı dinliyoruz. Biz susacağız davet ettiğimiz insanlar konuşacak. Sovyet mantığı ile adamı toplayıp bir kelime konuşturmadan göndermenin anlamı yok. Devlet vatandaşın talebini almak için bizi gönderdi. 2017 yılı içinde tüm yatırımları ve ihtiyaçları çözmeye çalışacağız. Ne benim, ne sizlerin elinde sihirli değnek yok. Ama toplandığımız da ihtiyaçları öncelik sırasına göre çözeceğiz. Oluyorsa yapacağız, olmuyorsa neden olmadığını izah edeceğiz. Bana söz verdiler ama yapmadılar dedirtmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

ÖZATA, “BÜTÇE HAYIRLI OLSUN”

İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata ise bütçe kapsamında 20 gündür çalışma yaptıklarını söyleyerek; “Toplam bütçemizi 135 milyon TL olarak onayladık. Sizlerin de göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Bütçe inşallah Sivas için hayırlara vesile olur” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin sonrasında Sivas Valisi Davut Gül, İl Genel Meclisi üyeleriyle birlikte öğle yemeği yedi.