ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, geçen yıl kilosu 5 liraya kadar yükselen patatesin bu sene 5 kilosunun 1 liraya satıldığını belirterek, fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi için planlı üretim yapılmasını önerdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre patates üretiminde bu yıl önceki seneye oranla yüzde 22'lik artış olduğunu kaydeden ZMO Başkanı Özden Güngör, "Ülkemizde patates en çok Niğde, Nevşehir, Ödemiş, Adana, İzmir, Afyon ve Bolu'da üretiliyor. Patatesin kişi başına tüketimi ülkemizde 50-60 kilogram arasında. Bu yıl üretim 6 milyon tona yaklaştı" dedi.
'ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ'
Üretimin artması nedeniyle patates fiyatlarının çok düştüğünü vurgulayan Güngör, şunları kaydetti:
"Geçen yıl kilosu 5 liraya kadar yükselen patatesin fiyatı bu sene tarlada 5 kilosu 1 lira seviyesine kadar indi. Patates fiyatlarında oluşan dalgalanmanın ana nedenlerinden biri ekim alanlarının artması. 2014'te 1 milyon 302 bin dekar olan ekili alan, 2015'te 1 milyon 540 bin dekara, bu yıl ise 1 milyon 885 bin dekara yükseldi. Fiyat dalgalanmalarının bir diğer nedeni ihracatta yaşanan sıkıntılar. Türkiye zaman zaman artan üretimini Suriye ve Irak pazarlarına ihracat yaparak dengeliyordu. Bu ülkelerdeki savaş ortamı nedeniyle tüketim fazlası ürün iç piyasada kalmış, bu durum fiyat düşüşüne neden olmuştur. Patates üreten çiftçilerin örgütlü yapılarının olmaması, üretim planlaması yapılmaması, aile çiftçiliğinin yaygın bulunması, fiyat dalgalanmalarının diğer sebepleridir. Patates üretiminin devam etmesi ve çiftçilerin üretimden yeterli geliri elde edebilmesi için patatesin maliyetin üzerinde bir fiyattan satılması şarttır. Bu nedenle patates üretiminde plan yapılmalı, üreticiler desteklenmeli."