HANİFE KANAT

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borcuna ilişkin milyonlarca gence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısından sonra müjde geldi. Milyonlarca üniversite mezunu, geçtiğimiz haftalarda KYK borcuna gelen faizler ve enflasyon farkı ile ilgili isyanda bulunmuştu. Uzun süre gündemi meşgul eden konu ile ilgili, kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Hiçbir öğrencinin faiz ödemediğini söyleyen Erdoğan; “Bugüne kadar kredi ödemelerinin yıllık güncellemesi belirli bir faiz oranı üzerinden değil, yurt içi üretici fiyat endeksi farkına göre yapılıyordu. Hiçbir zaman bir faiz uygulaması yapmadık. Ama Bay Kemal, yalan bol, utanmadan, sıkılmadan faizden bahsediyor. Eğer sıkıyorsa gel kendin bunu ispatla. Kimden faiz almışız, bunu ortaya koy. Hiçbir öğrenci faiz uygulamasına tabi tutulmamıştır.” açıklamasını yaptı.

Gençlerimizi elbette böyle bir yükün altında bırakamazdık diye sözlerine devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Nitekim haftalar öncesinden ilgili arkadaşlarıma talimatlarımızı verdik, çalışmaları başlattık. Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Bu uygulamadan halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanacak. Aldığımız bu kararla kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış ancak henüz mezun olmamış 812 bin, geri ödemesi vergi dairelerince takip edilen 1 milyon 295 bin olmak üzere yaklaşık 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz de artık sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar. Öğrenim kredileriyle ilgili aldığımız kararın gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.