İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, kurbanlık alacak vatandaşların daha çok erkek ve yaşını doldurmuş olan hayvanları tercih etmesi gerektiğini belirterek; “Kurbanlık olarak alınacak olan hayvanın hasta, gebe, zayıf, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik gibi hayvanları almayalım” dedi.     Mehmet TIRPAN İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle hayvan hareketlerinin yoğun olmasından dolayı bulaşıcı hayvan hastalıklarının artabileceği ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanması açısından hem yetiştiricilerimiz hem de kurbanlık hayvan alacak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için kurbanlık hayvanda bazı niteliklerin bulunmasının şart koşulduğunu hatırlatan İl Müdürü Aslan; “Kesinlikle kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olması gerekiyor” dedi. Kurbanlık hayvan alacakların iller arası sevklerde Sivas’a gelen hayvanların sağlık raporunu kontrol etmesi gerektiğini hatırlatan Aslan; “Hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu olması gerekiyor. Hiçbir surette veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvan satın almayın. Sağlık raporu olmayan hayvan hasta olabilir. Bizler zaten bu konuda denetimlerimizi sürdürüyoruz. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, ve bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uyguluyoruz. Bir diğer hususta kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz ediyor. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, gebe, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın burulmuş, doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Bizim vatandaşlara önerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanlar seçilmeli. Gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak kesilmemeli. Kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi oldukça fazla önem arz ediyor. Kurban alacak vatandaşlarımızın bu konulara dikkat etmesini rica ediyoruz. Kurban Bayramında kesilen kurbanlıkların kulak küpeleri, pasaportları mutlaka Muhtarlıklara, İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine kesimi takiben yedi gün içerisinde teslim edilmesi gerekiyor. Kulak küpelerini teslim edilen vatandaşlar kesilen kurbanın bilgisayar destekli veri tabanından düşmesine ve hayvan kayıt sisteminin güncellenmesi yardımcı olmuş olacak. Ayrıca kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak” ifadelerini kullandı.