Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşların aklında ki en önemli soru işaretlerinden birisi kurban alırken dikkat edilecek hususlar oluyor.

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. 12 Eylül 2016 pazartesi günü idrak edeceğimiz kurban bayramı öncesi kurban pazarları dolup taşmaya başladı. Anadolu’nun belli şehirlerinden büyük şehirlere taşınan kurbanlıklar ciddi fiyatlara alıcı bulurken, vatandaşlar için bazı uyarılar da yapılmaya başlandı.

DOĞRU KURBAN SEÇİN

Kurban bayramında kurbanlıkların satışı kadar kurbanlık olmayacak hayvanların da satışa çıkarıldığı gözleniyor. Kurbanlık vasfı taşımayan hayvanları nasıl anlayabiliriz?

Geçen yıl kurban olmayacak olan hayvanların da satışa çıkarıldığına dikkat Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı.

KURBANLIKTA KULAK KÜPESİ ŞART

Kurbanlık hayvan alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı hususlar olduğunu söyleyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, hayvanlarda olması gereken kulak küpelerine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hayvan alırken hayvanın pasaportunda ki aşıların da kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Karabulut, “Dış görünüş itibariyle de kurbanın canlı ve diri olması, üzerindeki tüylerini atmış olması gerekir. Yüzünde de salya, sümük gibi belirtilerin olmaması lazım. Geçtiğimiz senelerde kurban olmayan hayvanların da satışa sunulduğunu ve satıldığını gördük” dedi.

KURBANLIK 2 YAŞINDA OLMALI

Kurbanlıkların en az iki yaşını doldurmuş olması gerektiğini söyleyen Karabulut, yaşın hayvan dişine bakılarak anlaşılabileceğini sözlerine ekledi. Kapak dişlerin yaşı gösterdiğini söyleyen Karabulut, küçük hayvanlarda bu dişlerin oluşmadığını söyleyerek “Görüntü olarak hayvan büyü görülebilir ama kapak dişleri çıkmamış olabilir. Kapak dişleri de zaten diğerlerine göre büyük olduğu için hemen fark edilir” ifadelerini kullandı.